Δράμα στη Συρία!70 νεκροί διαδηλωτές!

Περισσότεροι από 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας οι οποίες άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος σε πολλές πόλεις της Συρίας, σύμφωνα με νέο απολογισμό που δόθηκε από ακτιβιστές και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

   

«Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας διέπραξαν σφαγές σε πολλές πόλεις και περιοχές της Συρίας σήμερα, και έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής 72 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες», αναφέρει η εδρεύουσα στο Λονδίνο συριακή Επιτροπή για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε ανακοίνωση που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο. 

   

Πολλοί σύροι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν δημοσιεύσει από την πλευρά τους ονομαστικούς καταλόγους που καταγράφουν περισσότερους από 70 νεκρούς σε ολόκληρη τη χώρα. 

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε την κυβέρνηση της Συρίας να σταματήσει τη βία της κατά των διαδηλωτών, και ζήτησε από τη Δαμασκό να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί. 

   

Οι παρατηρήσεις ήλθαν καθώς οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν σήμερα δεκάδες διαδηλωτές, στην πιο αιματηρή ημέρα ενός μήνα κλιμάκωσης των διαδηλώσεων ενάντια στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ-Άσαντ. 

   

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ενώ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέστρεφε στην Ουάσιγκτον από την Καλιφόρνια, δήλωσε: «Καταδικάζουμε τη χρήση βίας». 

   

Κάλεσε την κυβέρνηση της Συρίας να «σταματήσει και να απέχει από τη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών» και να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι διαδηλωτές δολοφονήθηκαν στη Συρία, και ζήτησε η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης να εφαρμοστεί πλήρως στη χώρα αυτή. 

   

«Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για τις πληροφορίες που αναφέρουν νεκρούς και τραυματίες σε όλη τη Συρία», αναφέρει ο Χέιγκ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα. 

   

«Καταδικάζω την απαράδεκτη δολοφονία διαδηλωτών από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας», τονίζει. 

   

«Καλώ τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν την καταστολή, και τις αρχές της Συρίας να σεβαστούν το δικαίωμα του συριακού λαού να διαδηλώνει ειρηνικά», προσθέτει. 

   

«Η κυβέρνηση της Συρίας πρέπει να ανταποκριθεί στις νόμιμες διεκδικήσεις του συριακού λαού», σημειώνει ο Χέιγκ προσθέτοντας ότι «οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης να αρθεί στην πραγματικότητα και όχι μόνο στα χαρτιά».