Δυο γυναίκες,δυο παιδιά,σκότωσαν στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

Η διεθνής δύναμη  του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF) παραδέχθηκε σήμερα ότι σκότωσε δύο γυναίκες και δύο παιδιά στη διάρκεια αεροπορικού βομβαρδισμού που πραγματοποίησε στις 25 Μαρτίου στα νότια της χώρας, σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε μετά από έρευνα. 

   

Το προηγούμενο Σάββατο η ISAF παραδέχθηκε, χωρίς όμως να διευκρινίσει τον αριθμό, ότι άμαχοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε αυτό το πλήγμα στην επαρχία Χελμάντ με στόχο δύο οχήματα που μετέφεραν έναν επικεφαλής των Ταλιμπάν και τους «συνεργούς» του.

   

«Τέσσερις άμαχοι που βρίσκονταν στο δεύτερο όχημα σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν», ανακοίνωσε σήμερα η ISAF, διευκρινίζοντας ότι νεκρές ήταν δύο γυναίκες και δύο παιδιά και μία γυναίκα και τρία παιδιά τραυματίστηκαν.

   

Εξάλλου ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι δήλωσε σήμερα ότι οι δολοφονίες αμάχων από μία αμερικανική στρατιωτική μονάδα ήταν ένα καμπανάκι για την αμερικανική κοινή γνώμη σχετικά με τα εγκλήματα που διαπράττουν τα στρατεύματά των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. 

   

Το περιοδικό Rolling Stone δημοσίευσε πρόσφατα μία μεγάλη έρευνα σχετικά με τις πράξεις αυτών των στρατιωτών που ανήκαν σε μία ομάδα με την ονομασία «ομάδα εκτελεστών» (kill team), η οποία συνοδευόταν από ιδιαίτερα σκληρές φωτογραφίες. Λίγες ημέρες αργότερα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αναδημοσίευσε τις τρεις πρώτες φωτογραφίες. 

   

Ο Καρζάι χαρακτήρισε αυτές τις εικόνες, αλλά και τις δηλώσεις των αμερικανών στρατιωτών «αποκρουστικές» και «συγκλονιστικές».

   

«Σκότωσαν τους νέους μας για πλάκα, σκότωσαν ηλικιωμένους, σκόπευαν μάλιστα να σκοτώσουν παιδιά», δήλωσε ο Καρζάι μιλώντας για πρώτη φορά για το θέμα. 

   

«Δεν θέλω να αναφερθώ σε λεπτομέρειες, υπάρχουν στον Τύπο (…) είναι συγκλονιστικό, αποκρουστικό, αντιβαίνει στη λογική μας». 

   

«Θέλω οι απλοί Αμερικανοί να μάθουν ότι οι Αφγανοί, νέοι και γέροι, βασανίζονται στο όνομά τους», υπογράμμισε ο αφγανός πρόεδρος. 

   

Το Rolling Stone επεσήμανε άλλωστε ότι ο τότε επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στρατηγός Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, αλλά και ο Χαμίντ Καρζάι γνώριζαν την ύπαρξη αυτών των φωτογραφιών από τον Μάιο του 2010. 

   

Και τα δύο περιοδικά υπογράμμισαν ότι το Πεντάγωνο έκανε τα πάντα για να αποφύγει τη δημοσίευση των φωτογραφιών για το φόβο ότι θα έχουν παρόμοιο αντίκτυπο με τις φωτογραφίες που διέρρευσαν από τη φυλακή Άμπου Γράιμπ στο Ιράκ κι έδειχναν αμερικανούς φύλακες να βασανίζουν τους κρατούμενους.