Ε.Ε. και ΗΠΑ προετοιμάζουν σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ για τη Συρία

«Η αποχώρηση των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου δεν θα επηρεάσει το έργο της αποστολής. Όλοι εδώ είμαστε επαγγελματίες και μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας», δήλωσε ένας άραβας παρατηρητής, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Φυσικά, χρειαζόμαστε περισσότερους παρατηρητές και περισσότεροι θα έρθουν σύντομα για να αντικαταστήσουν αυτούς που έφυγαν», πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ ελ Αράμπι και ο πρωθυπουργός του Κατάρ Χάμαντ μπιν Τζάσεμ αλ Θάνι, που είναι επικεφαλής της επιτροπής του Συνδέσμου για τη Συρία, έστειλαν μία κοινή επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν για να του εκθέσουν το σχέδιό τους για μία πολιτική λύση στη Συρία.

Σε αυτή την επιστολή, σύμφωνα με το αντίγραφο που έχει στην κατοχή του το Ρόιτερς, οι δύο άνδρες ζητούν να συγκληθεί ένα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα τη Συρία.

Ένας διπλωμάτης στον ΟΗΕ δήλωσε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος πρότεινε τη διεξαγωγή του συμβουλίου αυτού στις 8 Φεβρουαρίου, αν και οι δυτικές αντιπροσωπείες θα ήθελαν να πραγματοποιηθεί νωρίτερα, ακόμη και μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στο μεταξύ, αρκετοί διπλωμάτες στον ΟΗΕ δήλωσαν ότι αντιπροσωπείες από την ΕΕ και τις ΗΠΑ συνεργάζονται με το Κατάρ και άλλες αντιπροσωπείες των αραβικών χωρών για την κατάρτηση ενός νέου σχεδίου απόφασης, που θα στηρίζει το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου, το οποίο προβλέπει την παραίτηση του ‘Ασαντ και τη δημιουργία μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, το σχέδιο της απόφασης αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας ήδη από την επόμενη εβδομάδα.
Εξάλλου ο Βαλερό δήλωσε ότι οι συζητήσεις αυτές θα βοηθήσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας να υποστηρίξει και να ενισχύσει το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου προσφέροντάς του τις απαραίτητες διεθνείς εγγυήσεις για την εφαρμογή του.