Έφυγε ο Καντάφι από Λιβύη;Πανηγυρισμοί αλλά και μάχες στη Τρίπολη.

Φήμες,ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες,αλλά και πανηγυρισμοί στη Τρίπολη,θέλουν τον Μουαμάρ Καντάφι κι ένα γιό του να έχει εγκαταλείψει ήδη τη Λιβύη.

Το NBC μετέδωσε πριν από λίγο τις πληροφορίες αυτές που διακινούνται κυρίως μέσω twitter αλλά και το πανηγυρικό κλίμα που υπάρχει σε κάποιες συνοικίες της πρωτεύσας της Λιβύης.

Πολλές εκρήξεις όπως και σφοδρές ανταλλαγές πυρών ακούγονται απόψε στην Τρίπολη, ενώ αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για «συγκρούσεις» σε ορισμένες συνοικίες της πρωτεύουσας της Λιβύης.

   

Ανταλλαγές πυρών ελαφρών όπλων ακούγονται από το κέντρο της Τρίπολης.

   

Κάτοικοι της Τατζούρα, στα ανατολικά προάστια της Τρίπολης, δήλωσαν ότι γίνονται μάχες.

  

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΩΡΩΝ 

 Πλήθη που εναντιώνονται στο καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι θεάθηκαν στους δρόμους της Τρίπολης αργά χθες Σάββατο και ακούστηκαν πυρά από πολλές τοποθεσίες, δήλωσαν δύο κάτοικοι της λιβυκής πρωτεύουσας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

   

Κάτοικοι της Τρίπολης έλαβαν ένα μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα που τους καλεί να «βγουν στους δρόμους και να εξοντώσουν τους ένοπλους πράκτορες», είπε εξ άλλου ένας κάτοικος της ο οποίος έλαβε το μήνυμα αυτό.

   

Σύμφωνα με κατοίκους και έναν ανταποκριτή του Ρόιτερς, εξελίσσονται μάχες σε πολλές συνοικίες της πόλης.

   

Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Λιβύης ζήτησε από το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να σχηματίσει μια «επιτροπή υψηλού επιπέδου» για να ερευνήσει εγκλήματα που καταγγέλλει ότι διέπραξε το NATO, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Jana.

   

Μαχητικά αεροσκάφη του βορειοατλαντικού συμφώνου πλήττουν στρατιωτικές υποδομές της λιβυκής κυβέρνησης υποστηρίζοντας τους εξεγερμένους οι οποίοι συνεχίζουν την εξάμηνη προσπάθειά τους να ανατρέψουν τον Καντάφι.

   

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλ Μπαγντάντι Άλι αλ Μαχμούντι συνομίλησε με τον Μπαν τηλεφωνικά χθες και ο ΓΓ του ΟΗΕ υποσχέθηκε να εξετάσει την πρόταση, σύμφωνα με το πρακτορείο.

   

Ο Μαχμούντι ζήτησε, πάντα κατά το Jana, να συσταθεί «μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου. . . για να επισκεφθεί τη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν και να εξετάσει εκ του σύνεγγυς τα εγκλήματα (του NATO) και τι συμβαίνει στη Λιβύη καθώς και να συζητήσει μια λύση στην οποία θα συμφωνήσουν οι ίδιοι οι λίβυοι χωρίς εξωτερική ανάμιξη».

   

Ο Μαχμούντι ζήτησε τόσο από τον Μπαν όσο και από τον πρόεδρο της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Ζαν Πινγκ να συμμετέχουν στην επιτροπή, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Λίβυος αξιωματούχος που ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους δεν ήταν ωστόσο σε θέση να επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν συγκρούσεις.