«Εγλήματα πολέμου από τους αντικαθεστωτικούς στη Συρία». Επίσημη καταγγελία

Οι Σύροι αντικαθεστωτικοί έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου, στα οποία περιλαμβάνονται βασανιστήρια και εκτελέσεις κρατουμένων, ανακοίνωσε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και κάλεσε τις χώρες που υποστηρίζουν αυτούς που πολεμούν τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να τους ασκήσουν πιέσεις για να σεβαστούν το ανθρωπιστικό δίκαιο.
Η οργάνωση αυτή, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, έχει στοιχεία για περισσότερες από 12 περιπτώσεις, στις οποίες οι αντικαθεστωτικοί σκότωσαν τους αιχμαλώτους αντιπάλους τους, ενώ τουλάχιστον 6 κρατούμενοί τους οι οποίοι μίλησαν στο HRW δήλωσαν ότι είχαν υποστεί βασανιστήρια και κακομεταχείριση.
«Επανειλημμένως η συριακή αντιπολίτευση μας έχει πει ότι πολεμάει κατά της κυβέρνησης λόγω της αποτροπιαστικών παραβιάσεων από αυτήν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του HRW στη Μέση Ανατολή Ναντίμ Χούρι.
«Τώρα έχει έρθει ώρα για την αντιπολίτευση να δείξει ότι πράγματι εννοεί αυτό που λέει», πρόσθεσε ο ίδιος.
Οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει τις δυνάμεις του Άσαντ για σφαγές, εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες και ευρεία χρήση βασανιστηρίων κατά τη διάρκεια της κράτησης αντικαθεστωτικών από τότε που ξέσπασε η εξέγερση στη Συρία πριν από 18 μήνες.
Ωστόσο βιντεοσκοπημένες εικόνες από ενόπλους των αντικαθεστωτικών που πετούν πτώματα από ψηλά κτίρια και κοιτάζουν με φανερή ικανοποίηση τα πτώματα 20 ένστολων, οι οποίοι είχαν δεμένα τα χέρια στην πλάτη, δείχνουν ότι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπράττονται και από αυτούς.
Το HRW ζήτησε επίσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει και οι δύο πλευρές στη συριακή σύγκρουση.
«Μια τέτοια προσφυγή θα επιτρέψει στο ΔΠΔ να ερευνήσει τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση», σημείωσε ο Χούρι.
«Αυτό είναι ένα μέτρο στο οποίο μπορούν εύκολα να συμφωνήσουν όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, αν ανησυχούν πράγματι για τις παραβιάσεις (των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) που διαπράττονται στη Συρία», κατέληξε.