Εκτός ελέγχου η πειρατεία στη Σομαλία!

Το φαινόμενο της πειρατείας στο Κέρας της Αφρικής παρουσιάζει αυξητική τάση. Μετά την κατάληψη 2 δεξαμενόπλοιων από πειρατές, πριν λίγες ημέρες, μεταξύ των οποίων το πλοίο, «IRENE SL», ελληνικής ιδιοκτησίας, η Ένωση των ιδιοκτητών δεξαμενόπλοιων «INTERTANKO» προειδοποιεί ότι απειλείται ο εφοδιασμός των ΗΠΑ αλλά και άλλων χωρών με πετρέλαιο.
Τους τελευταίους μήνες, οι πειρατές στοχεύουν, συνήθως, μεγάλα πλοία και ιδιαίτερα δεξαμενόπλοια, για τα οποία μπορούν να ζητήσουν πολλά λύτρα.
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς είναι ότι η πρόσφατη κατάληψη του πλοίου «SAVINA CAYLYN» έλαβε χώρα στις ινδικές ακτές, σε απόσταση 800 ν.μ. από το προπύργιο των πειρατών, στη Σομαλία.
Ήδη, η Ινδία έχει προειδοποιήσει για τις αυξανόμενες επιθέσεις πειρατών στα χωρικά της ύδατα. Σύμφωνα με στοιχεία της ινδικής Ακτοφυλακής, οι επιθέσεις αυτές έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό τους τελευταίους μήνες και εκτιμάται ότι οι πειρατές θα επιχειρήσουν να διευρύνουν ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις τους στον Ινδικό Ωκεανό.
Δεν προβλέπεται βελτίωση της κατάστασης, αλλά αντιθέτως, αναμένεται επιδείνωση, αφού οι πειρατές είναι εκτός ελέγχου και όσο περισσότερα λύτρα εισπράττουν, τόσο περισσότερο ενισχύουν το δυναμικό τους με εγκληματικά στοιχεία, προκειμένου να προβαίνουν σε επιθέσεις ή ακόμη να «πληρώνουν» αξιωματικούς για να συλλέξουν τις πληροφορίες, που χρειάζονται.