Εκτός κάθε ελέγχου η κατάσταση στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Με πυραύλους από το πολεμικό ελικόπτερο ΜΙ-24 του ΟΗΕ, επλήγησαν μετά τις 21.00 ώρα Ελλάδας, σήμερα, και το προεδρικό μέγαρο στη συνοικία Πλατό του Αμπιτζάν(οικονομική πρωτεύουσα ) αλλά και η προεδρική κατοικία στη συνοικία Κοκοντί, ώστε να καταφερθεί ένα πλήγμα στον ίδιο τον Λοράν Γκμπαγκμπό, που αρνείται να εγκαταλείψει την προεδρία της Ακτής του Ελεφαντοστού. 

   

Πρόκειται γιά μία πληροφορία που έδωσε ο διοικητής των κυανοκράνων, Χαμαντούν Τουρέ. 


Οι «Δημοκρατικές Νέες δυνάμεις» του αναγνωρισμένου από τη διεθνή κοινότητα προέδρου της Ακτής του Ελεφαντοστού, Αλασάν Ουαταρά, ξεκίνησαν από σήμερα το απόγευμα την «τελική επίθεση κατά των θυλάκων της οικονομικής πρωτεύουσας, του Αμπιτζάν, όπου ακόμα υπερτερούν οι «Δυνάμεις ασφάλειας και άμυνας» του έγκλειστου, από τις προεδρικές εκλογές και μετά, στο προεδρικό μέγαρο Λοράν Γκμπαγκμπό. Οι συνοικίες Κοκοντί, όπου η προεδρική κατοικία, και Πλατό, όπου το προεδρικό μέγαρο, του Αμπιτζάν, θα είναι οι πρώτοι ‘στόχοι’ αυτής της τελικής επίθεσης», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Αλασάν Ουαταρά.

   

Αλλοι 250 ξένοι κι ανάμεσά τους πολλοί Γάλλοι και Λιβανέζοι μετέβησαν σήμερα, αεροπορικώς, οι μεν προς το Ντακάρ της Σενεγάλης, οι δε προς το Λομέ του Τόγκο. Προηγήθηκαν, χθες Κυριακή, άλλοι 167 ξένοι, κυρίως Γάλλοι και Λιβανέζοι, στα ίδια ακριβώς δρομολόγια.

   

Η πληροφορία δόθηκε σήμερα στο Αμπιτζάν από τον διοικητή της γαλλικής εκστρατευτικής δύναμης Λικόρν, τον Φρεντερίκ Νταγκουιγιόν. 

    Η συνολική δύναμη του εκστρατευτικού σώματος, μετά από διαδοχικές ενισχύσεις ξεπερνά πλέον τους 1.500 στρατιώτες.

Σύμφωνα με τον γαλλικό ραδιοσταθμό Europe 1 «πέντε πολίτες, από τους οποίους οι δύο Γάλλοι, απήχθησαν σήμερα από το πολυτελές ξενοδοχείο τους μέσα στο Αμπιτζάν», όπου τώρα μαίνονται μάχες μεταξύ των «Δημοκρατικών νέων δυνάμεων» του Αλασάν Ουαταρά, με τις οποίες συμπράττουν οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ, όπως και στρατιώτες του εκστρατευτικού σώματος Λικόρν, μετά τη ρητή εντολή του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. 

   
Ο στόχος των επιχειρήσεων είναι κοινός, να εξουδετερωθούν τα βαρέα αυτόματα όπλα, που η πλευρά Γκμπαγκμπό διαθέτει μέσα στο Αμπιτζάν και τα έχει χρησιμοποιήσει εναντίον των πολιτών.

   

Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι πρώην αποικία της Γαλλίας. Ο πρόεδρος Σαρκοζί εκ του γαλλικού Συντάγματος ηγείται των ενόπλων δυνάμεων.

   

Αναφέρεται από το Αμπιτζάν ότι πολεμικό ελικόπτερο των κυανοκράνων του ΟΗΕ, ένα MI-24, εξαπέλυσε τέσσερις πυραύλους του με ‘στόχο’ τα στρατόπεδα Ακουέντο και Ακμπάν όπου σταθμεύουν τρία τάγματα των «Δυνάμεων ασφάλειας και άμυνας» του Λοράν Γκμπαγκμπό, που εγκλείστηκε στο προεδρικό μέγαρο μετά τις καθυστερημένες προεδρικές εκλογές της 28ης Νοεμβρίου 2010. 

   

Υπενθυμίζεται ότι, η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ως πρόεδρο της Ακτής του Ελεφαντοστού τον Αλασάν Ουαταρά και ισχυρά κράτη (Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, ΗΠΑ κι αρκετά αφρικανικά κράτη) έχουν δεχθεί στις πρωτεύουσές τους πρεσβευτές του.

Οι αεροπορικές επιδρομές που έγιναν και συνεχίζουν σήμερα στο Αμπιτζάν, την βιομηχανική πρωτεύουσα της Ακτής ελεφαντοστού, από δυνάμεις του ΟΗΕ και γάλλους στρατιώτες της δύναμης Λικόρν κατά του Λοράν Γκμπαγκμπό , είναι αποτέλεσμα «επείγοντος» αιτήματος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ προς τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, αναφέρθηκε από αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών.

   

Σε επιστολή που έστειλε την Κυριακή προς τον κ. Σαρκοζί ο γενικός γραμματέας Μπαν Γκι μουν κρίνει «επείγον να ξεκινήσουν οι αναγκαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις για να τεθούν εκτός μάχης τα βαρέα όπλα που χρησιμοποιούνται κατά του πληθυσμού και των κυανοκράνων».

   

Η δράση που ανέλαβαν σήμερα οι δυνάμεις του ΟΗΕ και οι γάλλοι στρατιώτες στόχευε το προεδρικό μέγαρο και την κατοικία του απερχόμενου προέδρου Γκμπαγκμπό καθώς και δύο στρατόπεδα στρατιωτικών δυνάμεων έχουν παραμείνει στο πλευρό του. 

   

«Συνεργαζόμαστε με τη γαλλική δύναμη Λικόρν και με βάση την απόφαση 1975 του Συμβουλίου Ασφαλείας» που προβλέπει την εξουδετέρωση των βαρέων όπλων που χρησιμοποιούνται κατά του πληθυσμού στο Αμπιτζάν», ανέφερε ο εκπρόσωπος της δύναμης του ΟΗΕ, Χαμαντούν Τουρέ.