Ελεύθερος ο ισραηλινός στρατιώτης όμηρος,μετά από 5 χρόνια.

Μια ιστορική σελίδα στις ισραηλινοπαλαιστινιακές σχέσεις γράφεται από σήμερα στις 05:00 τα ξημερώματα, αφού ξεκίνησε η ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Μετά από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ, να ανταλλάξει η χώρα εκατοντάδες Παλαιστινίων, με τον Ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίντ, φαίνεται ότι ένα σημαντικό διπλωματικό βήμα βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή.

Ο Ισραηλινός στρατιώτης που βρισκόταν στα χέρια των Παλαιστινιακών αρχών εδώ και πέντε χρόνια, απελευθερώθηκε ανοίγοντας το δρόμο για τη σταδιακή απελευθέρωση περισσότερων από χιλίων Παλαιστινίων, αιχμαλώτων του Ισραηλινού στρατού.

Μάλιστα, η Χαμάς αναμένεται να τους υποδεχτεί με ηρωικές τιμές. Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι 477 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία προς τη λωρίδα της Γάζας. Άλλοι 550 θα απελευθερωθούν μέχρι το τέλος του έτους. Την ιστορική ανταλλαγή αιχμαλώτων ανέλαβε ο Ερυθρός Σταυρός, ως ουδέτερος μεσολαβητής.
 
Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την απελευθέρωση Ισραηλινού στρατιώτη
Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Gilad Shalit από τη Χαμάς.
Μιλώντας στα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Λιβύη, η κ. Κλίντον ανέφερε ότι η χώρα της είναι ευτυχής γιατί »επιτέλους αυτό το μαρτύριο έφτασε στο τέλος του», προσθέτοντας ότι ο στρατιώτης »ήταν στα χέρια των Ισλαμιστών ανταρτών για μακρύ χρονικό διάστημα».
Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα να απελευθερωθεί και ο στρατιώτης Ilan Grapel, Εβραίος με αμερικανική υπηκοότητα, ο οποίος κρατείται σε φυλακές του Καϊρου.
Νωρίτερα, οι ισραηλινές αρχές είχαν δηλώσει ότι είναι θέμα χρόνου η απελευθέρωση του Grapel στο πλαίσιο συμφωνίας για απελευθέρωση 81 Αιγυπτίων που κρατούνται σε φυλακές στο Ισραήλ.
Τα ξένα πρακτορεία μετέδωσαν ότι η Χαμάς απελευθέρωσε τον Ισραηλινό στρατιώτη Gilad Shalit, ο οποίος ήταν αιχμάλωτος για πάνω από πέντε χρόνια, παραδίδοντάς τον σε Αιγύπτιους επισήμους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα τον παραδώσουν στις ισραηλινές αρχές.
 

SigmaLive

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ