Ελικόπτερα έρευνας-διάσωσης παρέλαβαν οι Κινέζοι.

Παντού ελικόπτερα παραδίδει η Eurocopter,μόνο στην Ελλάδα έχουμε «μαρτυρήσει» να παραλάβουμε τα  ΝΗ-90. Στους Κινέζους πάντως είναι συνεπείς.

Με την παράδοση του τελευταίου ελικοπτέρου EC225 στο Υπουργείο Μεταφορών της Κίνας ολοκληρώνεται το σχετικό συμβόλαιο το οποίο επεγράφη το 2009 για την αγορά δύο ελικόπτερων EC225 για παράκτιες αποστολές έρευνας και διάσωσης, με το παράδοση του πρώτου ελικοπτέρου να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου 2011.

Το υπουργείο μεταφορών υπέγραψε το σχετικό συμβόλαιο το 2009 σε συνέχεια της θετικής εμπειρίας που είχε με τα πρώτα δύο ελικόπτερα EC225 τα οποία παραδόθηκαν το 2007 και χρησιμοποιήθηκαν ευρέως σε πολλές αποστολές έρευνας και διάσωσης, όπως αυτές του σεισμού στο Sichuan το 2008.

Τα δύο νέα ελικόπτερα θα χρησιμοποιηθούν από την Υπηρεσία Διάσωσης για παράκτιες αποστολές SAR. Το πρώτο ελικόπτερο παραδόθηκε στις αρχές του Ιουνίου ενώ το δεύτερο παραδόθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια τελετής που έλαβε χώρα στο Zhuhai. Στην τελετή παρευρέθησαν ο Zhang Jinshan, αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου διάσωσης του Κινεζικού Yπουργείου Mεταφορών, ο Huo Rongmeng, Αντιδήμαρχος του Zhuhai, ο Yue Jianjun, Αντιπρόεδρος της AVIC International, καθώς και ο Bruno Boulnois, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurocopter China.

Η παράδοση αυτή σηματοδοτεί την ανανέωση της συνεργασίας μεταξύ της Eurocopter και του Κινεζικού Υπουργείου Μεταφορών για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων έρευνας και διάσωσης στην χώρα. Τα δύο νέα ελικόπτερα EC225, εξοπλισμένα με προβολείς ανίχνευσης, ραντάρ καιρικών συνθηκών, σύστημα ανύψωσης και το πλέον προηγμένο σύστημα αεροηλεκτρονικών, θα ενισχύσουν τον υπάρχοντα στόλο CRS που επιχειρεί κατά μήκος των Κινεζικών ακτογραμμών.

Υπογραμμίζοντας την δέσμευση της Eurocopter China για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων Έρευνας και Διάσωσης της χώρας, ο Bruno Boulnois τόνισε «Η παράδοση των ελικοπτέρων είναι μόλις ένα πρώτο βήμα. Θα συνεργαστούμε στενά με το Υπουργείο για την ανάπτυξη τεχνολογίας SAR, ανταλλάσοντας τεχνικές γνώσεις καθώς και εκπαιδεύοντας από κοινού ιπτάμενο προσωπικό, ώστε να χτίσουμε ένα ισχυρό δίκτυο έρευνας και διάσωσης για την χώρα».

Μέχρι σήμερα συνολικά 10 ελικόπτερα EC225 επιχειρούν στην Κίνα, υπηρετώντας διαφορετικούς σκοπούς, όπως αποστολές αστυνόμευσης, κατάσβεσης πυρκαγιών, έρευνας και διάσωσης, μεταφοράς επιβατών, καθώς και αποστολές της αγοράς πετρελαίου και αερίου. Μαζί με 17 μοντέλα AS332 L1 και L2, η Eurocopter έχει συνολικά 27 ελικόπτερα της οικογένειας Super Puma που επιχειρούν στην χώρα.