Ένα βήμα εκτόνωσης μεταξύ Βόρειας-Νότιας Κορέας.

Την επαναλειτουργία της συνοριακής γραμμής άμεσης επικοινωνίας αποφάσισαν η Βόρεια και η Νότια Κορέα, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο στη Σεούλ, ο οποίος είπε ότι έγινε η πρώτη απευθείας επικοινωνία μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, μετά από τον θανατηφόρο βομβαρδισμό ενός νοτιοκορεατικού νησιού από τους Βορειοκορεάτες, τον προηγούμενο Νοέμβριο.

   

Η Πιονγκγιάνγκ έχει ζητήσει συνομιλίες με τη Νότια Κορέα, λέγοντας ότι θα επαναλειτουργήσει μία γραμμή επικοινωνίας του Ερυθρού Σταυρού στο κοινό συνοριακό χωριό του Παντζουμόν και ένα γραφείο συνδέσμου στην κοινό βιομηχανικό πάρκο του Κεσόνγκ, το οποίο βρίσκεται κοντά στα σύνορα, αλλά εντός βορειοκορεατικού εδάφους.

   

«Επικοινώνησαν από τις 12:15 μέχρι τις 12:25 και η γραμμή είναι πλέον ανοιχτή», είπε στέλεχος του Υπουργείου Ενοποίησης στη Σεούλ, χωρίς να δώσει επιπλέον λεπτομέρειες.

   

Η Νότια Κορέα έχει απορρίψει την προσφορά της Βόρειας για συνομιλίες ως ανειλικρινή, λέγοντας ότι οι πράξεις της αντικατοπτρίζουν τακτικές του παρελθόντος για να πάρει οικονομική στήριξη και βοήθεια. Παράλληλα απαιτεί η Πιονγκγιάνγκ να παραδεχτεί και να ζητήσει συγγνώμη για τις δύο φονικές επιθέσεις πέρυσι για τις οποίες την κατηγορεί και να αποδείξει τη δέσμευση της στις διεθνείς συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση που έχουν ως στόχο να σταματήσουν το πρόγραμμα της για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

   

Η γραμμή είχε σταματήσει η λειτουργεί πριν από 8 μήνες, όταν η Νότια Κορέα κατηγόρησε τη βόρεια γείτονα της για τη βύθιση ενός πολεμικού της πλοίου.