Ένα ποίημα Γερμανού,προκαλεί οργή στο Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι «μάλλον δεν προκαλεί έκπληξη» ότι ο 84χρονος Γερμανός συγγραφέας Γκίντερ Γκρας, «ο οποίος επί έξι δεκαετίες απέκρυψε ότι ανήκε στα SS», υποστηρίζει ότι «το Ισραήλ αποτελεί τη μεγαλύτυερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη», θέλει «να στερηθεί το εβραϊκό κράτος τα μέσα άμυνάς του».

   

«Η ντροπιαστική εξίσωση από τον Γκράς στο πεδίο της ηθικής αξίας του Ισραήλ με το Ιράν, δηλαδή ενός καθεστώτος που αρνείται ότι υπήρξε Ολοκαύτωμα, απειλώντας να καταστρέψει το Ισραήλ, μας λέει λίγα για το Ισραήλ, όμως πολλά για τον κ. Γκρας», αναφέρει το ανακοινωθέν του Πρωθυπουργικού Γραφείου.

   

Στο ποίημά του «Ο,τι πρέπει να ειπωθεί» ο Γκράς, που εναντιώθηκε στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, επικρίνει το γεγονός ότι το Βερολίνο εξοπλίζει το Ισραήλ, παραδείγματος χάρη με πέντε υποβρύχια ‘Dolphin’ αγορασμένα με σημαντική έκπτωση. Θα παραλάβει, σύντομα, και ένα έκτο.

   

Ο Γκρας, τιμημένος το 1999 με το Νόμπελ της Λογοτεχνίας, αποκάλυψε το 2006 ότι φόρεσε τη στολή των SS ενώ τελείωνε στο ευρωπαϊκό έδαφος ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος. Η «υπερβολικά καθυστερημένη» σύμφωνα με πολλούς επικριτές του κρίσιμη αποκάλυψη, έγινε ελάχιστα πριν κυκλοφορήσει η αυτοβιογραφία του Γκρας, με τον πρωτότυπο τίτλο: «Peeling Onions».

   

Δήλωσε, τότε: «(Ως SS) δεν πυροβόλησα ούτε μια φορά». 

   

Το ποίημά του επικρίθηκε στο εσωτερικό της Γερμανίας, όπου η έντονη κριτική κατά του Ισραήλ θεωρείται πλέον ‘ταμπού’, στη σκιά του Ολοκαυτώματος από τους Ναζιστές.

    «Το Ιράν, και όχι το Ισραήλ, απειλεί με καταστροφή τρίτα κράτη. Οι απανταχού αξιοπρεπείς πολίτες ας καταδικάσουν αυτούς τους επιλήψιμους ισχυρισμούς (του Γκρας), που προδίδουν άγνοια των πραγμάτων», παρότρυνε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. 

   

Τα SS, υπενθυμίζει το Ρόιτερς, στις αρχές του Β΄Παγκόσμιου πολέμου «συγκαταλέγονταν στις πλέον κραταιές ναζιστικές οργανώσεις, εθεωρούντο ‘ελίτ’ συγκροτημένη από εθελοντές, με διακεκριμένη δράση στις απηνείς διώξεις ( Εβραίων, Τσιγγάνων, ομοφυλόφιλων, διαφωνούντων), αλλά και στο εσωτερικό των ναζιστικών στρατόπεδων-κολαστηρίων, απ’ όπου δεν επέζησαν εκατομμύρια εγκλείστων. Μόνον τους τελευταίους μήνες του ίδιου πολέμου στην Ευρώπη η στρατολόγηση στα SS συμπεριέλαβε και ανήλικους».