Ένας Εβραίος υποστηρίζει την επανέκδοση του «Αγών μου» του Χίτλερ και εξηγεί γιατί

Σε μιά συνέντευξη του στο BBC ο Στέφαν Κρέιμερ του Κεντρικού συμβουλίου Εβραίων της Γερμανίας υποστηρίζει ότι ήρθε η ώρα για επανέκδοση του Mein Kampf. 

«Δεν υπήρχε νόμος που να απαγορεύει την επανέκδοση του Mein Kampf στην Γερμανία, απλώς οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων αρνούνταν να χορηγήσουν τη σχετική άδεια. Τώρα όμως οι ίδιοι προγραμματίζουν την δημοσίευση μια νέας έκδοσης του βιβλίου του Χίτλερ. 

Αντίθετα με ότι πιστεύει η κοινή γνώμη, δεν υπάρχει κάποια γενική απαγόρευση για την έκδοση του βιβλίου. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το κράτος της Βαυαρίας έγινε ιδιοκτήτης τμημάτων περιουσίας του Χίτλερ συμπεριλαμβανομένων και των πνευματικών δικαιωμάτων των εκδόσεων του δικτάτορα. Οπότε μέχρι σήμερα η Βαυαρία μπορούσε, διακριτικά, να μπλοκάρει την επανέκδοση των βιβλίων του.

Ωστόσο τα πνευματικά δικαιώματα λήγουν το 2015. Η ανεμπόδιστη διανομή του Mein Kampf θα έκανε την ζωή των ακροδεξιών εξτρεμιστών ευκολότερη. Θα τους έδινε ευκολότερη πρόσβαση στο βιβλίο και θα διευκόλυνε της προσπάθειες τους για προπαγάνδα, οι οποίες σήμερα δύσκολα βρίσκουν εύφορο έδαφος. 

Υπό αυτές τις συνθήκες είμαι υπέρ μιας έκδοσης που να είναι σωστά σχολιασμένη από έμπειρους ιστορικούς και αναλυτές. Δεν νομίζω ότι η γερμανική δημοκρατία τίθεται σε κίνδυνο από μια νέα έκδοση του Mein Kampf. Θα είναι όμως ένα σοβαρό τεστ για την γερμανική πολιτική όπως και για την παιδεία μας γύρω από το θέμα του Ολοκαυτώματος τα τελευταία 60 χρόνια. 

Νομίζω ότι μια σοφή ανάμειξη στο ζήτημα του βιβλίου είναι καλύτερη από την φυγή.
Εν όψει της αύξησης της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη, πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτοί που αγωνίζονται μπορεί να χάσουν, αλλά αυτοί που δεν αγωνίζονται έχουν χάσει ήδη. «