Ενισχύουν την παρουσία τους και τις δουλειές τους οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν την παρουσία τους στο Αφγανιστάν επεκτείνοντας την πρεσβεία τους και ανεγείροντας δυο προξενεία, έργα που η αξία τους θα είναι μεγαλύτερη των 550 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της χώρας Καρλ Άικενμπερι. Η πρεσβεία της Ουάσινγκτον στην Καμπούλ είναι ήδη η μεγαλύτερη των ΗΠΑ διεθνώς, με περίπου 1.100 υπαλλήλους, που αναμένεται να αυξηθούν σε 1.200 ως το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.
Εκατοντάδες έφθασαν φέτος στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της αύξησης των πολιτικών υπαλλήλων των ΗΠΑ στη χώρα, περιλαμβανομένων ειδικών στην ανάπτυξη, για να συμπληρωθεί η διεξαγωγή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη χώρα, που ήδη έφθασε στο 10ο έτος.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το NATO έχουν 150.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν για ν’ αντιμετωπίσουν την εξέγερση των Ταλιμπάν, μετά την αποστολή ενισχύσεων με στόχο την επίσπευση του τέλους του πολέμου.

Απασχόληση εκατοντάδων Αφγανών
Το συμβόλαιο για την επέκταση της πρεσβείας ανέρχεται σε 511 εκατ. δολάρια και ανατέθηκε, βάσει της κείμενης νομοθεσίας των ΗΠΑ, σε μια αμερικάνικη εταιρεία, την Caddell Construction Inc., ανέφερε ο πρεσβευτής Άικενμπερι. Άλλα δύο συμβόλαια, αξίας 20 εκατ. δολαρίων έκαστο, ανατέθηκαν για την ανέγερση δύο προξενείων στη Χεράτ, τη μεγαλύτερη πόλη στο δυτικό Αφγανιστάν, και την Μαζάρ-ι-Σαρίφ στο βόρειο τμήμα της χώρας, πρόσθεσε.
Μιλώντας σε μια εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν Αφγανοί αξιωματούχοι, ο Άικενμπερι είπε ότι η επέκταση θα επιτρέψει στην Ουάσινγκτον να «εκπληρώσει την δέσμευσή της να διατηρήσει και στο μέλλον τα πολύ σημαντικά προγράμματά της για την ασφάλεια, τη διακυβέρνηση, την οικονομία και την κοινωνία των πολιτών».
Στο μεταξύ, στα έργα απασχολούνται ήδη 500 Αφγανοί και «μόλις αρχίσουν οι κατασκευές, θα απασχοληθούν πάνω από 1.500 Αφγανοί εργαζόμενοι ως την ολοκλήρωση του έργου το καλοκαίρι του 2014». Ανάμεσα στα έργα περιλαμβάνονται η ανέγερση ενός κτιρίου γραφείων με 302 σταθμούς εργασίας, δύο κτιρίων διαμερισμάτων με 433 κλίνες και ενός χώρου στάθμευσης με χωρητικότητα 300 οχημάτων. Το έργο θα δημιουργήσει κύκλο εργασιών 150 εκατ. δολαρίων για τοπικές κατασκευαστικές εταιρείες, σύμφωνα με τον Άικενμπερι. Τα προξενεία αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2011. Το σύνολο των επεκτάσεων της αμερικάνικης διπλωματικής αποστολής τα τελευταία δύο χρόνια και μαζί με τα έργα που εξαγγέλλονται θα φθάσει σε αξία «τα περίπου 800 εκατ. δολάρια», πρόσθεσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ.
Μόσχα και Καμπούλ εναντίον λαθρεμπορίου
Την ίδια ώρα, Ρωσία και Αφγανιστάν θέλουν να αυξήσουν τη συνεργασία τους για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, παρά την οργισμένη αντίδραση της Καμπούλ για μια κοινή επιχείρηση της Ρωσίας και των ΗΠΑ στο έδαφος της χώρας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο την Τετάρτη.
Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο Αφγανός ομόλογός του Χάμιντ Καρζάι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους, ανέφερε ανακοινωθέν του Κρεμλίνου.
Ρωσικές και αμερικανικές δυνάμεις έκαναν εφόδους σε εργαστήρια επεξεργασίας ναρκωτικών στην ανατολική Αφγανική επαρχία Νανγκαρχάρ την περασμένη εβδομάδα, στην πρώτη κοινή τέτοια επιχείρηση ΗΠΑ και Ρωσίας στη χώρα, καταστρέφοντας μεγάλες ποσότητες. Ο Καρζάι εξέδωσε μιαν ανακοίνωση με την οποία καταδίκασε την επιχείρηση, κάνοντας λόγο περί «παραβίασης» της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και τονίζοντας ότι δεν έδωσε άδεια για την διεξαγωγή της. Πάντως η Καμπούλ δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τη Ρωσία στο πεδίο της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

SigmaLive