Έως την Παρασκευή φθάνουν στο Κόσοβο 700 στρατιώτες του ΝΑΤΟ

Ο διοικητής της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Κόσοβο (KFOR) δήλωσε ότι έως την Παρασκευή αναμένεται η άφιξη 700 στρατιωτών της Συμμαχίας.

Ο Γερμανός υποστράτηγος, κατά τη διάρκεια χθεσινής επίσκεψης στο Ποντούγιεβο, δεν θέλησε να σχολιάσει το λόγο άφιξής τους ούτε πού θα αναπτυχθούν.

Ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (KFOR) Ούβε Νοβίτσκι δήλωσε ότι η διοίκηση των διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων στην Πρίστινα υπέβαλε αίτημα στο ΝΑΤΟ για ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας, λόγω πιθανών εντάσεων κατά τη διεξαγωγή σερβικών εκλογών στο Κόσοβο και ότι το αίτημα έγινε δεκτό.

«Τα αιτήματά μας εκπληρώθηκαν» είπε ο κ. Νοβίτσκι σε δήλωσή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Tanjug» και δεν θέλησε να σχολιάσει πληροφορίες ΜΜΕ ότι στις ενισχύσεις συμπεριλαμβάνονται 300 Αμερικανοί στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων, που θα αναπτυχθούν στην Αλβανία κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο.Νωρίτερα, από τη Βιέννη και το Βερολίνο ανακοινώθηκε ότι στο Κόσοβο θα αποσταλούν στρατιωτικές δυνάμεις ως ενίσχυση στην KFOR ενόψει των εκλογών και ότι πρόκειται για μονάδες εφεδρικών επιχειρησιακών δυνάμεων (ORF) που αποτελούνται από Γερμανούς και Αυστριακούς στρατιώτες.

Όπως αναγγέλθηκε, θα σταθμεύσουν στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα και σε χωριά με αλβανικό πληθυσμό στους δήμους με σερβική πλειοψηφία, Ζβέτσαν και Ζούμπιν Πότοκ, στους οποίους σχεδιάζεται διεξαγωγή δημοτικών εκλογών.

Προβλέπεται οι 550 Γερμανοί και 150 Αυστριακοί στρατιώτες να αναπτυχθούν πρακτικά στα όρια που διαχωρίζουν τις εθνικές κοινότητες στο βόρειο Κόσοβο.

Σε δημοσιεύματα του Τύπου της Πρίστινας αναφέρεται ότι ο διοικητής της KFOR κατά την επίσκεψή του στο Ποντούγιεβο σχολίασε τη δήλωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν για την αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο (Eulex) αναφέροντας ότι η Eulex έχει καλή συνεργασία με την KFOR.

«Απ΄ όσο κατάλαβα ο κ. Ράσμουσεν δεν εξέφρασε δυσαρέσκεια για έλλειψη συνεργασίας και συντονισμού. Περισσότερο εξέφρασε κριτική για την ικανότητα της Eulex και εγώ μπορώ να παραδεχθώ ότι είμαι περισσότερο ικανοποιημένος όταν ο συνεργάτης μου είναι ισχυρότερος. Θέλω να πω ότι έχουμε καλή συνεργασία με την Eulex και δεν έχουμε καμία ένσταση» τόνισε ο κ. Ντρεβς.