«Έπεσε» και η Πορτογαλία.Ποιος θα είναι ο επόμενος;

 Η πορτογαλική κυβέρνηση «αποφάσισε από σήμερα ακόμη να απευθύνει αίτημα για χρηματοπιστωτική βοήθεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε απόψε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

   

Το αίτημα για βοήθεια επιβεβαιώθηκε αμέσως από τις Βρυξέλλες.

   

Ο Ζοζέ Σόκρατες αιτιολόγησε το αίτημα αυτό για βοήθεια επικαλούμενος την απόρριψη από το πορτογαλικό κοινοβούλιο του νέου προγράμματος λιτότητας που είχε παρουσιάσει, η οποία, όπως σημείωσε, «επιδείνωσε δραματικά την χρηματοπιστωτική κατάσταση της χώρας».

   

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αυτό θα επιδεινωθεί κι άλλο αν δεν γίνει τίποτα», προσέθεσε ο Σόκρατες, ο οποίος παραιτήθηκε στις 23 Μαρτίου μετά την απόρριψη του προγράμματος λιτότητας από το κοινοβούλιο, ανοίγοντας το δρόμο για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες προβλέπεται να διεξαχθούν στις 5 Ιουνίου.

   

«Όπως γνωρίζετε αγωνίστηκα όλη τη χρονιά που πέρασε για να μην συμβεί αυτό. Η απόρριψη του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης όπως και η πολιτική κρίση κατέστησαν εύθραυστη τη χώρα», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι υπάρχει «μια πραγματική απειλή στη χρηματοδότηση της Δημοκρατίας, του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας».

   

«Πάντα θεωρούσα ένα αίτημα για εξωτερική βοήθεια ως την τελευταία λύση. Αν δεν λαμβανόταν η απόφαση αυτή θα υπήρχαν κίνδυνοι τους οποίους δεν μπορεί να διατρέξει η χώρα», προσέθεσε.