Επιχείρηση ΑΥΓΗ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ-όλες οι επιθέσεις επι χάρτου-Σύμμαχοι Vs Καντάφι-συνεχής ενημέρωση

Οι επιθέσεις των συμμάχων ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου και αφού είχαν προειδοποιήσει τον Λίβυο ηγέτη. Στο onalert θα παρακολουθείτε “επί χάρτου” κάθε χτύπημα όταν γίνεται, όπου γίνεται. Θα μπορείτε να δείτε τους στόχους των συμμάχων και τις απαντήσεις του Καντάφι. Όλες οι εξελίξεις λεπτό-λεπτό
ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΜΑΙΟΥ
-Εκκενώνει το κτίριο του στην Τρίπολη ο ΟΗΕ.
-Σφοδρές εκρήξεις σε κάθε σημείο της πόλης.
-Οβίδες που ερρίφθησαν από κυβερνητικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια συμπλοκών με αντικαθεστωτικούς, έπληξαν το έδαφος της Τυνησίας.
-Η κυβέρνηση της Λιβύης εξέφρασε τη λύπη της την Κυριακή για τις επιθέσεις εναντίον Ευρωπαϊκών πρεσβειών και δυτικών διπλωματικών αντιπροσωπειών, υποστηρίζοντας ότι η αστυνομία της χώρας της βόρειας Αφρικής δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει τα πλήθη που ήταν εξοργισμένα για την αεροπορική επιδρομή του NATO η οποία απέβη στο θάνατο ενός γιου του Μουάμαρ Καντάφι και τριών εγγονιών του.
-Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός στο λιμάνι της Μιζάτα, της πόλης όπου οι εξεγερμένοι αντιστέκονται με πολύ μεγάλη δυσκολία στις δυνάμεις του Καντάφι , για να παρεμποδίσει το ΝΑΤΟ να παραδώσει όπλα στους εξεγερμένους.
 

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
-Το σφυροκόπημα της Μισράτα συνεχίζεται. Η κατάληψη του Λιμανιού προτεραιότητα των δυνάμεων του Καντάφι. Οι πανηγυρισμοί των αντικαθεστωτικών δείχνουν να είναι πρόσκαιροι αφού οι κυβερνητικοί παρά τις απώλειες από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς μάχονται με αμείωτη ένταση
– τα στρατεύματα του Μουαμάρ Καντάφι ενισχύουν τις θέσεις τους γύρω από τη στρατηγικής σημασίας πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα και έχουν κρύψει μεγάλου βεληνεκούς συστοιχίες πυραύλων ώστε να μην μπορούν να τις πλήξουν οι επιθέσεις του ΝΑΤΟ, δήλωσε αξιωματούχος των εξεγερμένων.
-Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβαρδίζουν τα δυτικά όρη της Λιβύης και τις πόλεις όπου διαμένουν οι φυλές των Βερβέρων.
-Το κύμα φυγής των προσφύγων αυξάνεται δραματικά. Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι σε καραβάνια κατευθύνονται προς Τυνησία
 
 
ΠΕΜΠΤΗ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
-Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 18 τραυματίστηκαν από επιδρομή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, σήμερα τα ξημερώματα, στο προάστιο της πρωτεύουσας της Λιβύης Τρίπολης, Χαλάτ αλ-Φαριάν, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.
-Νωρίτερα από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες ο Καναδός επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της συμμαχίας στη Λιβύη, υποστράτηγος Τσαρλς Μπουσάρντ, είχε απευθύνει έκκληση στους αμάχους, να απομακρύνονται από στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους.
-2 άνθρωποι του Τύπου νεκροί. Δέχτηκαν πλήγμα από όλπμ λίγο έξω από τη Μιζουράτα. Ένας από αυτούς είναι ο φωτορεπόρτερ ελληνικής καταγωγής Κρις Χόνδρος.
 
ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
-Μέρα με τη μέρα μεγαλώνει το δράμα των αμάχων στη Λιβύη. Τέσσερις όλμοι που εκτοξεύθηκαν από την ενδοχώρα της Λιβύης, εξερράγησαν πέρα από τα σύνορα με τη γειτονική Τυνησία, αυτή την εβδομάδα, σημάδι της επιδείνωσης της κατάστασης το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε μια απομονωμένη περιοχή της χώρας, όπου, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της, οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο καθεστώς Καντάφι, πολεμούν τους αντάρτες.
Χιλιάδες αμάχων που εγκαταλείπουν τις περιοχές των Δυτικών Υψηλών Ορέων στη Λιβύη, όπου αρκετές πόλεις είχαν ενωθεί με τους αντικαθεστωτικούς από το ξέσπασμα της εξέγερσης το Φεβρουάριο και τώρα αντιμετωπίζουν το μένος των κυβερνητικών δυνάμεων, έχουν βρει καταφύγιο στη γειτονική Τυνησία τις τελευταίες ημέρες.
-Μιζουράτα και Αζντεμπίγια συνεχίζουν να βρίσκονται σε καθεστώς πολιορκίας. Ολόκληρο το βράδυ κυβερνητικές δυνάμεις σφυροκοπούσαν τις θέσεις των “ταμπουρωμένων” αντικαθεστωτικών, με όλμους και ρουκέτες.
-αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες οι βομβαρδισμοί στις πόλεις Ναλούτ, Γιαφράν και Ζιντάν, έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων αμάχων.

-Μαχητικά αεροσκάφη του NATO εξαπέλυσαν επιδρομές εναντίον τηλεπικοινωνιακών υποδομών και υποδομών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών δικτύων σε διάφορες πόλεις της Λιβύης, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση σήμερα.

 Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Λιμπία δεν ανέφερε πότε έγιναν οι επιθέσεις ούτε έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
 
 
ΤΡΙΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
-Λουτρό αίματος στη Μιζουράτα. Το ΝΑΤΟ κατηγορεί τις δυνάμεις του Καντάφι ότι χτυπούν αμάχους: » Οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, έχουν ακροβολίσει ελεύθερους σκοπευτές στις στέγες από τα ιερά τεμένη της πόλης, βρίσκουν καταφύγιο σε νοσοκομεία, κρύβουν εξοπλισμένα στρατιωτικά οχήματα σε σχολεία και εκτός αυτού δεν φορούν τις στολές τους ώστε να μην μπορούν να γίνουν αντιληπτοί «, αποκάλυψε ο υποστράτηγος Τσαρλς Μπουσάρντ στο Καναδικό Δίκτυο Ενημέρωσης.
-Η Βρετανία πρόκειται να απομακρύνει δια θαλάσσης 5.000 ξένους εργαζόμενους από την πολιορκούμενη από τις δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι πόλη Μιζουράτα, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της βρετανικής αποστολής στον ΟΗΕ.
«Προσανατολιζόμαστε να απομακρύνουμε 5.000 ανθρώπους από τη Μιζουράτα, μάλλον σε ένα μόνο πλοίο», τόνισε ο Ντάνιελ Σέφερντ, εκπρόσωπος της βρετανικής αποστολής του ΟΗΕ. «Η κατάσταση στη Μιζουράτα έχει επιδεινωθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες. Πέντε χιλιάδες πτωχοί ξένοι εργάτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μία προκυμαία. Οι εκρήξεις σημειώνονται σε απόσταση 300 μ. από το σημείο στο οποίο βρίσκονται», τόνισε ο Μίτσελ στο BBC.
Ο ίδιος τόνισε πως ο Διεθνής Οργανισμός για τις Μεταναστεύσεις (ΟΙΜ) θα διοργανώσει μία επιχείρηση για να τους οδηγήσει στην Αίγυπτο. «Πολλοί εξ αυτών είναι Αιγύπτιοι, υπάρχουν επίσης και κάποιοι υπήκοοι του Μπαγκλαντές. Εμείς θα τους βγάλουμε όλους από εκεί από θαλάσσης αμέσως μόλις μπορέσουμε», πρόσθεσε ο ίδιος.
 
 
ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
-Μιζουράτα μια πόλη πνιγμένη στο αίμα. 1000 νεκροί και 3000 τραυματίες είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων στη Μιζουράτα από το τέλος Φεβρουαρίου ανακοίνωσε σήμερα η διεύθυνση του νοσοκομείου της πολιορκημένης από τις δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι πόλης.
«Το 80% των νεκρών είναι άμαχοι», δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου δρ. Χάλεντ Αμπού Φάλγα στους δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι τα 60 κρεβάτια του νοσοκομείου είναι κατειλημμένα από τραυματίες. Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 71 τραυματίσθηκαν μόνο χθες στην μεγάλη παραλιακή πόλη της Λιβύης , που βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης.
-Τα στρατεύματα του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, επιφύλασσαν μια ακόμα σφοδρή επίθεση κατά του προπυργίου των ανταρτών στην πρώτη γραμμή του ανατολικού μετώπου των συγκρούσεων με τις κυβερνητικές δυνάμεις, την Αζντεμπίγια, την Κυριακή και ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός αλλά και οι κυβερνήσεις της Δύσης απέρριπταν το ενδεχόμενο να αποσταλούν στρατεύματα για να ενισχύσουν τις προσπάθειες των αντικαθεστωτικών.
Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι περισσότερες από μια δεκάδα ρουκέτες εξερράγησαν κοντά στην ανατολική είσοδο της πόλης, στο σημείο που οι δυνάμεις των ανταρτών σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν σα βάση της επιχείρησης ανακατάληψης του λιμανιού της Μπρέγκα. Πολλοί διέφυγαν από την πόλη την Κυριακή για να σωθούν, καθώς οι ισχυρές εκρήξεις την συγκλόνισαν.
» Υπάρχουν ακόμα μερικοί που παρέμειναν εκεί στην ανατολική είσοδο, αλλα η κατάσταση δεν είναι και πολύ καλή «, δήλωσε ο Ουασίμ ελ-Αγγουαρί,ένας 25 χρονος αντάρτης από αυτούς που παραμένουν στην περιοχή της ανατολικής πύλης στην Αζντεμπίγια
 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

-Στην αντεπίθεση οι δυνάμεις του Καντάφι. Η Μιζουράτα στο στόχαστρο τους. Ζήτημα ωρών να πέσει. Από το πρωί οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών που βρίσκονται στη ζωτικής σημασίας πόλη, Μιζουράτα, δέχονται σφοδρή επίθεση από ρουκέτες. Για περισσότερους από 8 νεκρούς κάνουν λόγο στρατιωτικές πηγές. Τουλάχιστον 120 οι ρουκέτες που εξαπολύθηκαν από τις δυνάμεις του καθεστώτος.

-Κοινή επιστολή Ομπάμα, Σαρκοζί και Κάμερον. Ειρήνη θα υπάρξει μόνο όταν φύγει ο Καντάφι γράφει η επιστολή: «Δεν τίθεται θέμα ανατροπής του Καντάφι δια της βίας. Αλλά είναι αδύνατον να φαντασθεί κανείς ότι η Λιβύη έχει μέλλον με τον Καντάφι… είναι αδιανόητο κάποιος που θέλησε να σφαγιάσει τον λαό του να διαδραματίσει οποιονδήποτε ρόλο στη μελλοντική λιβυκή κυβέρνηση», γράφουν οι πρόεδροι της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην επιστολή που δημοσιεύεται στις εφημερίδες Washington Post, The Times και Le Figaro.
 
ΠΕΜΠΤΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
-Συνομιλίες Σαρκοζί – Κάμερον στο Παρίσι για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη. Την ίδια ώρα από την Κίνα, οι χώρες της ομάδας Brics (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) ζητούν να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί γιατί δεν έχουν κανένα όφελος.
-Ο Μαχμούτ Τζιμπρίλ, εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να συζητήσει την παροχή επιπλέον βοήθειας.
-Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε μυστική αποθήκη πυρομαχικών 13 χιλιόμετρα έξω από τη Τρίπολη
ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
-Οι βομβαρδισμοί στις μεγάλες και ζωτικής σημασίας πόλεις της Λιβύης που ελέγχουν οι δυνάμεις του Καντάφι, συνεχίζονται με σφοδρότητα.
-Η υπηρεσία του ΟΗΕ “Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα” ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 3,5 Λίβυοι έχουν άμεση ανάγκη τροφίμων, αυτή τη στιγμή
-Εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου ανακοίνωσε ότι τα πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ συνεχίζουν να εμπλέκονται σε αποστολές βομβαρδισμού στη Λιβύη και μετά την 4η Απριλίου, ημέρα που το ΝΑΤΟ ανέλαβε τις επιχειρήσεις.
ΤΡΙΤΗ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
-Μάχες μέχρις εσχάτων από άκρη εις άκρη στη Μισουράτα. Κρατάνε τις θέσεις τους οι κυβερνητικοί
-Ζήτημα ωρών να πέσει στα χέρια τους και η Αλ Μπιρά, πόλη με ιδιαίτερη σημασία που κατέχουν οι αντικαθεστωτικοί
-Να μην τολμήσουν να επέμβουν με χερσαίες δυνάμεις και με το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας, προειδοποίησε τους συμμάχους ο ΥΠΕΞ της Λιβύης. “θα συναντήσουν αντίσταση που δεν μπορούν να φανταστούν”
 
ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
-Αμυδρό φως για μια επίτευξη λύσης στη Λιβύη. Ο Καντάφι φαίνεται να έχει αποδεχτεί τον “χάρτη πορείας” που πρότεινε η Αφρικανική Ένωση για ειρήνευση στην περιοχή. Προτείνεται: Άμεση κατάπαυση του πυρός, διευκόλυνση ανθρωπιστικής βοήθειας και έναρξη διαλόγου.
-Σφοδροί συμμαχικοί βομβαρδισμοί από το βράδυ της Κυριακής. Περισσότερα από 17 άρματα μάχης των κυβερνητικών καταστράφηκαν.
-Καταγγελίες αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, ότι ο Καντάφι χρησιμοποιεί άμαχους σαν ανθρώπινες ασπίδες
-Στη Μιζουράτα οι αντάρτες έχασαν 30 άνδρες στις μάχες σώμα με σώμα για τον έλεγχο της ζωτικής σημασίας πόλεως.
 
ΠΕΜΠΤΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
-3 νεκροί από αεροπορικούς βομβαρδισμούς Αγγλικών αεροσκαφών στην περιοχή Σαμίρ. Εκπρόσωπος του Καντάφι δήλωσε ότι επλήγησαν οι σημαντικότερες πετρελαιοπηγές της χώρας.
«Τα βρετανικά αεροσκάφη επιτέθηκαν με πυραύλους και βόμβες κατά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Σαρίρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρείς φύλακες του συγκροτήματος, ενώ τραυματίστηκαν και αρκετοί εργαζόμενοι».
-Καταστράφηκε ο κεντρικός αγωγός που μετέφερε το πετρέλαιο από το Σαμίρ σε λιμάνι της Μεσογείου, από όπου γινόταν η μεταφόρτωση του σε τάνκερς.
-Οι πετρελαιοπηγές στις οάσεις Μίσλα και Ουάχα, περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, και οι οποίες έστελναν πετρέλαιο στο Τομπρούκ, σταμάτησαν να λειτουργούν. Σφοδρότατη κυβερνητική αντεπίθεση τις έθεσε εκτός λειτουργίας.
-Προτροπή Χίλαρυ Κλίντον σε Καντάφι να σεβαστεί την εκεχειρία και να αποχωρήσει από τη Λιβύη
-Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει τέσσερα μαχητικά της αεροσκάφη, τα οποία χρησιμοποιούνταν μέχρι στιγμής για την επιτήρηση της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, για επιχειρήσεις που θα ενισχύσουν την ικανότητα του ΝΑΤΟ στις επιθέσεις στο έδαφος.
 

ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
-Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 26 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού, από τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, στην πόλη Μιζουράτα, που παραμένει υπό πολιορκία εδώ και τρεις εβδομάδες, όπως είπε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ, εκπρόσωπος των ανταρτών που ελέγχουν την τρίτη σε μέγεθος πόλη της Λιβύης.
-Η Μιζουράτα πολιορκείται από τις δυνάμεις του Καντάφι. Βομβαρδίζονται ανηλεώς στόχοι. Σε δύσκολη θέση μέσα στη πόλη οι αντικαθεστωτικοί. 

-Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τους άμαχους της πόλης.
-Συνάντηση του Γάλλου ΥΠΕΞ , Αλέν Ζιπέ με τον γ.γ του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ρασμούσεν
-Ο στρατιωτικός ηγέτης των αντικαθεστωτικών Στρατηγός Αμπντούλ Φατάχ Γιουνίς παραδέχτηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ότι οι χώρες της συμμαχίας (ΝΑΤΟ) τροφοδοτούν και εξοπλίζουν το στρατό του.

 
ΤΡΙΤΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

-Έκλεισε η Ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη
-Το καθεστώς Καντάφι δηλώνει έτοιμο να διαπραγματευτεί
-Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις εξόδους των αεροπλάνων τους μέχρι νεωτέρας
-Δημόσια εμφάνιση Καντάφι τα ξημερώματα από την κατοικία του στην Τρίπολη. Είχε να εμφανισθεί από τις 22 Μαρτίου
-Στη Μπρέγκα οι μάχες συνεχίζονται με απίστευτη σφοδρότητα. Οι αντικαθεστωτικοί ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης
-Από το Τομπρούκ θα αποπλεύσει φορτίο με πετρέλαιο αξίας 120 εκατομμυρίων δολαρίων. Την επιχείρηση έχουν αναλάβει ομάδες αντικαθεστωτικών
ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
-Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι βομβαρδισμοί των συμμάχων σε επίγειους στόχους του καθεστώτος Καντάφι. Οι άμαχοι ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες
-Οι μάχες για τον έλεγχο της Μπρέγκα γίνονται πλέον τετράγωνο τετράγωνο με τους αντικαθεστωτικούς να φαίνεται να κερδίζουν έδαφος.
-Τουλάχιστον δύο από τους γιους του Μουάμαρ Καντάφι προτείνουν μετάβαση προς μία συνταγματική δημοκρατία, που προβλέπει την αποχώρηση του πατέρα τους από την εξουσία, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.
Επικαλούμενη ένα λίβυο διπλωμάτη, που δεν κατονομάζεται, και έναν αξιωματούχο οι οποίοι είναι ενήμεροι για το σχέδιο, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι της μετάβασης θα ηγηθεί ένας από τους γιους του συνταγματάρχη Καντάφι, ο Σάιφ αλ -Ισλάμ ελ Καντάφι.
-Οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι συνεχίζουν να σφυροκοπούν τις πόλεις της περιοχής Τζάμπαλ Αλ-Γάρμπι, στα νοτιοδυτικά της Τρίπολης. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής αυτής, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων, υπάρχουν «πολλά θύματα» από τους βομβαρδισμούς.

   

«Σήμερα οι ταξιαρχίες του Καντάφι έβαλαν με ρουκέτες Γκραντ στην πόλη Ναλούτ», ανέφερε ένας κάτοικος της πόλης. «Κατάφεραν να καταλάβουν την πόλη Κέτλα μετά από σφοδρούς βομβαρδισμούς και τώρα θέλουν να πάρουν τη Ναλούτ», πρόσθεσε. Σύμφωνα με την ίδια πηγή εξεγερμένοι από τις πόλεις Ζιντάν και Τζάντο έχουν φτάσει στην περιοχή για να ενισχύσουν τους αντάρτες της Ναλούτ.

   

Άλλος κάτοικος είπε ότι πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν από τα «τυφλά» χτυπήματα στις πόλεις της περιοχής, η πλειοψηφία των κατοίκων της οποίας είναι Βέρβεροι.

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
-Συνεχίζονται και σήμερα οι μάχες γύρω από την λιβυκή πόλη Μπρέγκα με τους αντικαθεστωτικούς να έχουν κερδίσει έδαφος απέναντι στις δυνάμεις του Καντάφι, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. 

   
Οι αντικαθεστωτικοί ισχυρίζονται πως έχουν και πάλι τον έλεγχο της πόλης, 800 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, όμως δεν έχουν διασφαλίσει τους δρόμους και ακόμα σημειώνονται ανταλλαγές πυρών.

   
Στην ανατολική είσοδο της Μπρέγκα, οι αντικαθεστωτικοί έχουν καταλάβει το πανεπιστήμιο, ένα τεράστιο συγκρότημα κτιρίων και οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν υποχωρήσει προς τα δυτικά. 

 
-Οι εξεγερμένοι στη Λιβύη, που σήμερα το πρωί προέλαυναν προς την Μπρέγκα, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν κάτω από τα πυρά των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. 

   
Περίπου 300 με 400 εξαγερμένοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν περίπου 10 χιλιόμετρα ανατολικά της Μπρέγκα στο δρόμο προς την Αντζαμπίγια. Την ίδια ώρα ακούγονταν δυνατές εκρήξεις που προέρχονταν από τις θέσεις των οπαδών του Καντάφι. 

   
Τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ πετούσαν και σήμερα πάνω από την περιοχή. 

   
Nωρίτερα σήμερα οι αντικαθεστωτικοί είχαν καταλάβει το πανεπιστήμιο, ένα τεράστιο συγκρότημα κτιρίων στην ανατολική είσοδο της Μπρέγκα και οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν υποχωρήσει προς τα δυτικά. 

   
Οι εξεγερμένοι πάντως προσπαθούν να οργανωθούν καλύτερα και δημιούργησαν στη Βεγγάζη μία «ομάδα κρίσεων», στην οποία συμμετέχει και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών του Καντάφι Αμπντελ Φάταχ Γιούνες αλ Αμπίντι, με στόχο την αναδιοργάνωση των στρατιωτικών τους δυνάμεων και τη διακυβέρνηση των περιοχών της χώρας που έχουν υπό τον έλεγχό τους   
-Ενας μεγάλος αριθμός αμάχων σκοτώθηκε σήμερα, την ώρα που οι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις επιχειρούν με πολλούς βομβαρδισμούς να ανακτήσουν πόλεις της δυτικής Λιβύης από τον έλεγχο των εξεγερμένων. Παραδείγματος χάρη, βομβαρδίστηκε η πόλη Γιεφρέν, στο δυτικό τομέα της Λιβύης. Τουλάχιστον δύο άμαχοι σκοτώθηκαν, ενώ τέσσερις τραυματίστηκαν στη διάρκεια των πολύωρων βομβαρδισμών.

   
-Στη Μιζουράτα, την τρίτη σε μέγεθος λιβυκή πόλη, από τον βομβαρδισμό μιάς πολυκλινικής τουλάχιστον ένας άμαχος έχασε τη νύκτα τη ζωή του, ενώ τραυματίστηκαν πολλοί εθελοντές. Στην πόλη αυτή λείπουν πλέον, σε απελπιστικό βαθμό, τα τρόφιμα και τα ιατροφαρμακευτικά υλικά. 

   
-Στην πόλη Ζιντάν λείπει το πόσιμο νερό, ενώ τα δίκτυα της ηλεκτροδότησης έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές. Εχουν βομβαρδιστεί ακόμα και τα τζαμιά… 

   
-Κάτοικος της πόλης, μιλώντας στο Αλ Τζαζίρα, προέτρεψε στη σφαγή γαϊδουριών, βοδιών, «που δεν μπορεί να γίνουν ο στόχος των καθεστωτικών δυνάμεων, ούτε να μεταφέρουν όπλα…»

   
-Οι εξεγερμένοι προσπαθούν να διατηρήσουν τον έλεγχο σε όλη την παραλιακή ζώνη, που οδηγεί στη Μιζουράτα, θεωρώντας την ως μία «πύλη» στο δρόμο προς την Τρίπολη.

   
-Σκληρές, πολύωρες, είναι οι μάχες που γίνονται, γιά τον έλεγχο του λιμανιού της πόλης Μπρέγκα, που περιστοιχίζεται από πετρελαϊκά κοιτάσματα.

    Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, ειδικές αμερικανικές, αιγυπτιακές δυνάμεις εκπαιδεύουν με ταχύρρυθμο τρόπο στα όπλα και στην τακτική τους εξεγερμένους. Μεταδόθηκε ένα ρεπορτάζ, στο οποίο ένας μαχητής εξήγησε, πώς έλαβε τέτοια εκπαίδευση σε μία μυστική στρατιωτική εγκατάσταση στον ανατολικό τομέα, κάπου κοντά στη Βεγγάζη, το προπύργιο των εξεγερμένων.

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
-Οι δυνάμεις των συμμάχων, βομβάρδισαν στρατιωτικούς στόχους τη νύχτα της Παρασκευής στις πόλεις Κχόμς και Αρουτζεμπάν, σύμφωνα με όσα ανέφερε στρατιωτικός αξιωματούχος του καθεστώτος Καντάφι.
Ο ίδιος κατήγγειλε ότι οι δυνάμεις των δυτικών, χτύπησαν εκτός από στρατιωτικές και πολιτικές εγκαταστάσεις.

«Πολιτικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις βομβαρδίστηκαν η πόλη Κχομς και η Αρουτζεμπάν, από τους σταυροφόρους αποικιοκράτες εισβολείς «, δήλωσε συγκεκριμένα με γραπτή ανακοίνωση σε έκτακτο τηλεοπτικό δελτίο, ο στρατιωτικός αξιωματούχος της Λιβύης.

Η πόλη Κχομς βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης , ενώ η Αρουτζεμπάν 190 χιλιόμετρα νότιο-δυτικά της Λιβυκής πρωτεύουσας.

Οι επιθέσεις κατά στόχων του καθεστώτος Καντάφι, από τη συμμαχία των κρατών, την Κυριακή κλείνουν ένα κύκλο δύο εβδομάδων από την ημέρα έναρξης των επιχειρήσεων, ενώ νωρίτερα στην Τρίπολη, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «η πρόταση γιά εκεχειρία, που κατατέθηκε από τους εξεγερμένους, δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση στην Τρίπολη».

Και πρόσθεσε ότι, «τα κυβερνητικά στρατεύματα θα επιμείνουν, να πολιορκούν πόλεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, καθώς επίσης και να προβαίνουν σε βομβαρδισμούς».

Ο ίδιος αξιωματούχος χαρακτήρισε, τις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού, υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, ως «έγκλημα, στρεφόμενο κατά της ανθρωπότητας».

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
-Η ερυθρά ημισέληνος της Λιβύης έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τους αγνοούμενος από την έναρξη της εξέγερσης κατά του Καντάφι.
400 άνθρωποι αγνοούνται. 353 από τη Βεγγάζη, 17 από την Αντζνταμπίγια, 21 από την Αλ Μπάιντα και 22 από την Τίκρα.
Επίσης αγνοούνται 14 μέλη της Ερυθράς ημισελήνου και της οργάνωσης Human rights watch στην Ανατολική Λιβύη.
-Συνεχίστηκαν όλο το βράδυ οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί στην Τρίπολη
-Συνεχίζονται από τα ξημερώματα οι μάχες μεταξύ αντικαθεστωτικών και μονάδων ασφαλείας του Καντάφι για τον έλεγχο της περιοχής γύρω από την Μπρέγκα
 
ΠΕΜΠΤΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ
-Άνδρες των ειδικών δυνάμεων και πράκτορες της CIA καθώς και Άγγλοι SAS έχουν αναπτυχθεί εντός της Λιβύης και οργανώνουν τους αντικαθεστωτικούς, αποκάλυψαν σήμερα οι New York Times
-Οι δυνάμεις του Καντάφι ανακτούν σταδιακά τις πόλεις που είχαν πέσει στα χέρια των αντικαθεστωτικών. Μετά τη Ράς Λανούφ, Μπιν Τζαουάντ και Μπρέγκα είναι θέμα χρόνου να ανακτηθούν από τις δυνάμεις του Καντάφι
-Πολλοί αντικαθεστωτικοί έχουν συγκεντρωθεί σήμερα έξω από την Μπρέγκα και δηλώνουν ότι οι δυνάμεις τους εξακολουθούν να πολεμούν με τα στρατεύματα του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι για τον έλεγχο της πετρελαϊκής αυτής πόλης στην ανατολική Λιβύη.

   
«Υπήρξαν συγκρούσεις με τις δυνάμεις του Καντάφι γύρω από τη Μπρέγκα την αυγή», δήλωσε ο μαχητής των αντικαθεστωτικών Ράμπια Εζέλα, ο οποίος βρισκόταν περίπου 10 χιλιόμετρα έξω από τη Μπρέγκα, όπου είχαν συγκεντρωθεί πολλά ημιφορτηγά και άλλα οχήματα εξοπλισμένα με πολυβόλα.

    
  Οι αντικαθεστωτικοί εξακολουθούσαν σήμερα να ελέγχουν την Ατζνταμπίγια, η οποία βρίσκεται περίπου 140 χιλιόμετρα νότια της Βεγγάζης, προπύργιο των εξεγερμένων, σύμφωνα με ανταποκριτή του Ρόιτερς.


ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ
 
-Από τα ξημερώματα σμήνη συμμαχικών αεροσκαφών βομβαρδίζουν την Τρίπολη. Παίρνουν μέρος και τα βομβαρδιστικά B-1b
-Τα ξημερώματα δύο ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την περιοχή “Πύλη της Ασιζίγια”
-Ο Πρόεδρος Ομπάμα νωρίς το πρωί παραδέχτηκε ότι οι βομβαρδισμοί αποδίδουν και ότι το καθεστώς Καντάφι έχει εξασθενήσει σημαντικά
-11.30 Οι Νορβηγοί ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να δώσουν όπλα στους αντικαθεστωτικούς.
-12.05 Οι δυνάμεις του Καντάφι ανακατέλαβαν τον πετρελαϊκό σταθμό στη Ρας Λανούφ. Οι αντικαθεστωτικοί υποχώρησαν ανατολικά
- Οικογένειες εγκατέλειψαν σήμερα την Ατζνταμπίγια, στην ανατολική Λιβύη, με προορισμό τη Βεγγάζη, την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, την ώρα που οι επιθέσεις των δυνάμεων του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι αναγκάζουν σε υποχώρηση τους αγωνιστές των αντικαθεστωτικών, σύμφωνα με ανταποκριτή του Ρόιτερς.

   
Ο δρόμος που οδηγεί εκτός της Ατζνταμπίγια ήταν γεμάτος με αυτοκίνητα που μετέφεραν οικογένειες και τα υπάρχοντά τους, διευκρίνισε ο ανταποκριτής Αλεξάντερ Ντζιαντόσζ.

   
-Επίθεση του πυροβολικού των κυβερνητικών δυνάμεων απώθησε τους αντάρτες ανατολικά της Σύρτης, γενέτειρας του Καντάφι, οι οποίοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από εδάφη που μόλις είχαν καταλάβει, αφήνοντας πετρελαϊκές πόλεις στα χέρια των στρατευμάτων του λίβυου ηγέτη τα οποία προελαύνουν.
-Αεροπορική επιδρομή κατά των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα δυτικά της πόλης Ατζνταμπίγια, έγινε γνωστό από ξένους δημοσιογράφους.

   
Μετά το τέλος της επιδρομής των δυτικών δυνάμεων μια τεράστια στήλη μαύρου καπνού πολλών εκατοντάδων μέτρων ήταν ορατή από μακριά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

   
ΤΡΙΤΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ
Οι συμμαχικές δυνάμεις που πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές κατά του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι εκτόξευσαν 22 πυραύλους Τόμαχοκ τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο σήμερα.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι συμμαχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ακόμη 115 αεροπορικές εξόδους.

ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ
-Οι αντικαθεστωτικοί ,υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν τη Σύρτη,γενέτειρα πόλη του Καντάφι.
-Πολεμικά πλοία ξεκινούν την επιχείρηση εμπάργκο όπλων,ανοιχτά της Λιβύης. Μεταξύ τους και η φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ.
-Δυνάμεις του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδισαν σήμερα την πόλη Μιζουράτα στη δυτική Λιβύη, δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

   
-Οι δυνάμεις του συνασπισμού των κρατών, που δρουν ενάντια στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, προκειμένου να εφαρμόσουν το ειρηνευτικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, βομβάρδισαν το απόγευμα της Δευτέρας την περιοχή των Δυτικών Ορέων, δυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν το Αλ Αραμπίγια και το Αλ Τζαζίρα, χωρίς όμως να παραθέσουν περισσότερες πληροφορίες.

    Είναι η 8η ημέρα των επιχειρήσεων κατά του καθεστώτος από τη συμμαχία των δυτικών κρατών.

Ελεύθεροι σκοπευτές έχουν ακροβολιστεί σε ταράτσες κτηρίων, δήλωσε ο Σάαντουν αλ Μισράτι.

   

Άλλος εκπρόσωπος των εξεγερμένων είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο al Arabiya ότι οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 24 τραυματίστηκαν στις μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του Καντάφι και των αντικαθεστωτικών στην πόλη.

   

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ
-2.00:  5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα των δυνάμεων του Καντάφι,κατέρριψαν γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη.
-Βομβαρδισμός της Μισράτα από καθεστωτικές δυνάμεις.
-Βελγικά F-16 από τον Άραξο και Νορβηγικά από Σούδα ,βομβαρδίζουν στόχους στη Λιβύη.
-Στρατιωτικές δυνάμεις του Καντάφι,εντοπίστηκαν να υποχωρούν από τη Σύρτη.
-18.00: Απόπλους φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ για τ΄ ανοιχτά της Λιβύης.

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ
-Τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στην ανατολική συνοικία Ταζούρα της Τρίπολης, όπου ένα κτήριο του στρατού έχει πιάσει φωτιά, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κάτοικος της περιοχής αυτής.


Οι συμμαχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τουλάχιστον 150 επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες στη Λιβύη για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων βάσει της σχετικής απόφασης του ΟΗΕ, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο χθες.



-Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν αεροδρόμιο στη Μισράτα,όπου και κατέστρεψαν πέντε μαχητικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Από αυτό το αεροδρόμιο είχε επιχειρήσει να απογειωθεί προχθές το αεροσκάφος της Λιβυκής ΠΑ,το οποίο καταρρίφθηκε άμεσα από γαλλικά Rafale.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ

-Πρώτη αποστολή αεροσκαφών από το Κατάρ στον εναέριο χώρο της Λιβύης. Απογειώθηκαν από τη Σούδα.
-Πτήσεις νορβηγικών F-16 από Σούδα για Λιβύη.
-Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν κατά κύματα σε στόχους εντός Λιβύης.

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ
-Μία πολύ ισχυρή έκρηξη ακούστηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη ενώ παράλληλα υψώνεται πυκνός καπνός από περιοχή της πόλης, όπου υπάρχουν οι εγκαταστάσεις στρατιωτικής βάσης, αναφέρουν κάτοικοι της πόλης.

   

» Ακούσαμε μια ακόμα έκρηξη, μόλις τώρα. Βλέπουμε να υψώνεται καπνός. Υπάρχουν άνθρωποι, που έχουν βγεί στις ταράτσες των κτηρίων. Μάλλον πρόκειται για μία περιοχή με στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κοντά στη σχολή των μηχανικών, στην περιοχή Ταούρα «, δήλωσε ένας κάτοικος, αποφεύγοντας όμως, να αναφέρει το όνομά του.

– 17.00: 16 ΤΟΜΑΧΟΚ,153 επιθέσεις ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

16.00:Πρώτη κατάρριψη λυβικού μαχητικού από γαλλικά αεροσκάφη.


ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ
-04.30:Τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν λίγο πριν την αυγή στο κέντρο της Λιβυκής πρωτεύουσας, Τρίπολη την Τετάρτη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ.

   

-18.00: Οκτώ ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν, σήμερα τις απογευματινές ώρες σε μία βάση του λιβυκού πεζικού, που απέχει 32 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, «στην περιοχή Τάουρα», όπως μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες. 

   
Οι μάρτυρες ανέφεραν ότι τις απογευματινές ώρες «ακούστηκαν τέσσερις μεγάλες εκρήξεις και μετά από λίγα λεπτά άλλες τέσσερις, από τα ανατολικά της πρωτεύουσας».

   

-Υπενθυμίζεται ότι το στρατόπεδο αυτό υπήρξε, το 24ωρο του Σαββάτου, ο πρώτος στόχος των επιδρομών της συμμαχίας, που πολεμά τις δυνάμεις που είναι πιστές στο καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.

   

Αναφέρθηκε επίσης ένας άλλος βομβαρδισμός, τις απογευματινές ώρες, της περιοχής πολύ κοντά στο νοσοκομείο στην πόλη Μιζουράτα, από τις πιστές στον Καντάφι δυνάμεις. Η πόλη αυτή απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης. Την πληροφορία έδωσε ένας γιατρός του νοσοκομείου.

   

Ο γιατρός αυτός δήλωσε, μιλώντας στο Ρόιτερς, ότι ο βομβαρδισμός γίνεται με πυρά τεθωρακισμένων, «που έχουν λάβει θέσεις σε μικρή απόσταση από το νοσοκομείο».

   

Από την πλευρά της η δημόσια τηλεόραση στην Τρίπολη στο βραδινό δελτίο της αναφέρθηκε «σε βομβαρδισμούς κατά πολιτικών και στρατιωτικών στόχων στην ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης», επικαλούμενη ένα πρόσφατο στρατιωτικό ανακοινωθέν.

   

-Στο Παρίσι, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «μέσα σε 72 ώρες οι γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις κατέστρεψαν δώδεκα λιβυκά άρματα μάχης».


Δεν καταγράφηκαν αντιαεροπορικά πυρά πάνω από την πόλη, αναφέρουν οι ίδιες μαρτυρίες.

ΤΡΙΤΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ
– όπως έγινε γνωστό, αεροσκάφος των ΗΠΑ που συμμετείχε στους Βπμβαρδισμούς κατέπεσε έξω από τη Βεγγάζη
-20.47: Επίθεση με 20 ΤΟΜΑΧΟΚ σε αντιαεροπορικές συστοιχίες του Καντάφι.

ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ