Ερευνούν το παρελθόν στρατιωτικών για το μακελειό στη Γαλλία. Αναφορές για ναζιστικές εκδηλώσεις στη μονάδα

   Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν δήλωσε σήμερα πως οι αστυνομικοί δεν έχουν αναγνωρίσει τον δράστη των επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών και εβραίων στην Τουλούζη και Μοντομπάν και πρόσθεσε πως ένας αυτόπτης μάρτυρας είδε να έχει «περασμένη στο λαιμό του μια μικρή κάμερα».

    «Δεν γνωρίζουμε ποιος είναι», τόνισε ο Γκεάν μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

    «Προς το παρόν συνεχίζουμε τις έρευνες. Δεν έχουμε σημειώσει πρόοδο», πρόσθεσε.

    Ο Γκεάν αποκάλυψε πως ένας αυτόπτης μάρτυρας κατέθεσε πως «είδε μια μικρή κάμερα περασμένη στο λαιμό του».

    Ο γάλλος υπουργός αναφέρθηκε σε πληροφορία της εφημερίδας Sud-Ouest, σύμφωνα με την οποία ένας αυτόπτης μάρτυρας στην Τουλούζη κατέθεσε πως ο δράστης είχε περασμένη μια μικρού μεγέθους κάμερα γύρω από τον λαιμό του.

    «Είναι μια ένδειξη. Πρόκειται για ένα μηχάνημα που καταγράφει εικόνες, κρεμιέται στο στήθος και προσαρμόζεται με λουριά. Τον είδαν πραγματικά -το δηλώνει ένας μάρτυρας- με αυτό το μηχάνημα», εξήγησε ο υπουργός.

    «Δεν γνωρίζω αν βιντεοσκόπησε τα πάντα, αλλά το μηχάνημα αυτό το είδαν πραγματικά», πρόσθεσε.

    Ο Γκεάν επανέλαβε πως οι αρχές είναι αποφασισμένες να συλλάβουν το δράστη.

    Οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε «χιλιάδες εξακριβώσεις και διεξάγονται έρευνες για στρατιωτικούς που εκδιώχθηκαν από τον στρατό και ίσως να επιθυμούν να πάρουν εκδίκηση, που μπορούν να εκφράζουν νεοναζιστικές απόψεις, αυτό είναι αλήθεια…Είναι μια πιθανότητα, ανάμεσα σε άλλες, αλλά όχι η πιο ισχυρή», υπογράμμισε ο Κλοντ Γκεάν.

    Στο 17ο σύνταγμα αλεξιπτωτιστών του Μοντομπάν, στο οποίο ανήκαν οι στρατιωτικοί που δολοφονήθηκαν στις 15 Μαρτίου, είχαν συμβεί, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ναζιστικές εκδηλώσεις από τρεις στρατιωτικούς, τους οποίους κατήγγειλε στην ιεραρχία ένας συνάδελφός τους, που εν τω μεταξύ εγκατέλειψε το στρατό.

    Στο πλαίσιο της έρευνας, ένας στρατιωτικός από την Καστρ, κοντά στην Τουλούζη συνελήφθη στις 16 Μαρτίου μετά την επίθεση στο Μοντομπάν, αλλά αφέθη ελεύθερος χωρίς να τού απαγγελθούν κατηγορίες.