Ερντογάν:»Πετύχαμε στη Συρία».

 Η απομάκρυνση των συριακών αρμάτων μάχης από την Χάμα σήμερα απέδειξε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας ήταν αποτελεσματικές, υποστήριξε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

   

Ο τούρκος πρωθυπουργός απευθυνόταν σε μέλη του κόμματός του μία ημέρα μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου στη Συρία όπου συνομίλησε για περισσότερες ώρες με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

   

Η Τουρκία προσπάθησε να πείσει τη Συρία να αποσύρει τα άρματα μάχης από τους δρόμους των πόλεων, όπου έχουν παραταχθεί για να καταπνίξουν το κίνημα αμφισβήτησης του καθεστώτος του Άσαντ, και να δοθεί ένα τέλος στην αιματοχυσία, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις συνολικά 1.730 πολίτες και 406 μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν σκοτωθεί αφότου ξέσπασαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στα μέσα του Μαρτίου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

   

Έπειτα από δύο μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Χάμα συριακά στρατεύματα, άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς στρατού εισήλθαν στην πόλη την προηγούμενη εβδομάδα και από τότε τουλάχιστον 250 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με ακτιβιστές.

   

Ο Ερντογάν πρόσθεσε εξάλλου ότι ο τούρκος πρεσβευτής στη Συρία, ο Ομέρ Ονχόν, επισκέφθηκε σήμερα τη Χάμα και επιβεβαίωσε ότι τα άρματα μάχης την εγκαταλείπουν.

   

«Αυτό είναι σημάδι ότι η πρωτοβουλία μας έχει αποτελέσματα», δήλωσε ο Ερντογάν σύμφωνα με την εφημερίδα Today’s Zaman. 

   

Από τη μεριά του ο Νταβούτογλου επεσήμανε ότι: «Το σημαντικό είναι ότι η Δαμασκός έκανε το πρώτο βήμα λιγότερο από 24 ώρες μετά την επίσκεψή μου στη χώρα», σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή. 

   

Πρόσθεσε άλλωστε ότι τα άρματα μάχης αναμένεται να αποχωρήσουν και από την Ντέιρ αλ Ζορ σύντομα.