Ερντογάν:»Υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία του Λιβάνου»

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Συρία, δήλωσε σήμερα ότι δεν θα έπρεπε να πολιτικοποιηθεί το Δικαστήριο του ΟΗΕ που είναι επιφορτισμένο να ερευνήσει την υπόθεση της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, σε συνέντευξή του προς το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

«Είναι αναγκαίο να μην πολιτικοποιηθεί η διαδικασία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για το Λίβανο», δήλωσε ο κ. Ερντογάν προσθέτοντας ότι θα έπρεπε «να υποστηριχτεί η πρωτοβουλία της Συρίας και της Σαουδικής Αραβίας» για να κατευναστεί η ένταση που επικρατεί στο Λίβανο σχετικά με το ΔΠΔ.

«Η Τουρκία υποστηρίζει την ανεξαρτησία και ακεραιότητα του Λιβάνου, καθώς και τη μεγάλη σημασία που έχει η σταθερότητα στη χώρα αυτή και υποστηρίζει την λιβανική κυβέρνηση εθνικής ενότητας», επισήμανε ο κ. Ερντογάν.

Το ΔΠΔ ανακοίνωσε στις 9 Δεκεμβρίου ότι θα απαγγελθεί το κατηγορητήριο πολύ σύντομα, γεγονός που έχει προκαλέσει ένα «μπρα ντε φέρ» μεταξύ του στρατοπέδου του πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι, γιου του δολοφονηθέντος, και του σιιτικού λιβανικού κινήματος της Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το ΔΠΔ ότι βρίσκεται «στο πλευρό του Ισραήλ» και βασίζεται σε ψεύτικες μαρτυρίες, ενώ η άλλη πλευρά κατηγορεί το κίνημα αυτό ότι με τη στάση του προκαλεί αστάθεια και την κλιμάκωση των βιαιοτήτων στο Λίβανο.