F-35: Ο Λευκός Οίκος τον τελευταίο λόγο για τα μαχητικά στην Τουρκία

Το ζήτημα που αφορά στην παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 στην Τουρκία, είναι θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί ο Λευκός Οίκος, δήλωσε ο επικεφαλής της Διοίκησης Στρατιωτικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Τζέιμς Χολμς στους δημοσιογράφους.

«Πρέπει να σας πω, ότι αυτό είναι πολιτικό ζήτημα, το οποίο θα αποφασισθεί στον Λευκό Οίκο και εν συνεχεία στο Κογκρέσο, και όχι στην Διοίκηση Στρατιωτικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι λοιπόν εμείς θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε σε ποια απόφαση θα καταλήξουν», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος απαντώντας σε ερώτημα του ανταποκριτή του πρακτορείου TASS.

Για να τεθεί σε ισχύ το πάγωμα της πώλησης των F-35 στην Τουρκία, θα πρέπει η Γερουσία και η Βουλή να συμφωνήσουν σε μια κοινή εκδοχή τόσο της τροπολογίας, αλλά και του νομοσχεδίου για την Άμυνα των ΗΠΑ. Στη συνέχεια το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η μεγάλη πλειοψηφία με την οποία υπερψηφίστηκε τόσο η εν λόγω τροπολογία, αλλά και το σχέδιο νόμου, καταδεικνύει την ύπαρξη μια διευρυμένης πλειοψηφίας που ενδεχομένως θα μπορούσε να ανατρέψει ακόμα και ένα πιθανό βέτο από τον Πρόεδρο Τραμπ.

Ήδη ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ έχει δηλώσει πως αυτή η απόφαση είναι ατυχής και αντίθετη με το πνεύμα στρατηγικής σύμπραξης. Επίσης ο Γιλντιρίμ ειπε πως η Τουρκία διαθέτει εναλλακτικές και πως το νομοσχέδιο δεν θα καταστήσει ευάλωτη την Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, παρά την ενεργεια της Γερουσίας των ΗΠΑ να απαγορεύσει την παράδοση μαχητικών F-35 στην Άγκυρα.

Πηγή: Capital