F-35: Γιατί απειλείται η άμυνα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη – ΒΙΝΤΕΟ

Το αεροσκάφος 5ης γενιάς F35 θα διαδραματίσει μικρότερο ρόλο στο μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας από ό,τι αρχικά σχεδιάστηκε. Η πρόσφατη απόφαση Γερμανίας και Γαλλίας να αναπτύξουν ένα κοινό μαχητικό 6ης γενιάς αναμένεται να υπονομεύσει τα αμερικανικά σχέδια για μία ενισχυμένη διαλειτουργικότητα στα πλαίσια της νατοϊκής άμυνας στην Ευρώπη.

Η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν να συνεργαστούν για μαχητικό έκτης γενιάς, το λεγόμενο Future Combat Air System ή FCAS, για να αρχίσουν να αντικαθιστούν το Tornado μέχρι το 2040. Ο προηγούμενος επικεφαλής της Luftwaffe, κ. Karl Müllner, ήταν υπέρ της αντικατάστασης του Tornado με το F-35. Εν μέρει για τον λόγο αυτό, απολύθηκε τον Μάιο.

Η μετάβαση στο F-35 θα «εξαλείψει την ανάγκη για έναν ευρωπαϊκό μαχητικό επόμενης γενιάς και ενδεχομένως θα παραλύσει την ικανότητα της Ευρώπης να αναπτύξει ένα τέτοιο σύστημα για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Ulrich Kühn, γερμανός πολιτικός επιστήμονας και ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στο Κέντρο της Βιέννης για τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση των όπλων.

Ωστόσο, τα ερωτηματικά παραμένουν: ποια πυρομαχικά θα φέρει το FCAS, Αμερικανικά ή γαλλικά; Ο Kühn υποστηρίζει ότι το ερώτημα πώς η Γερμανία θα αναπτύξει το FCAS καθώς και ένα πυρηνικό αντιδραστήρα θα είναι μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις που θα λάβει η Γερμανία τα επόμενα χρόνια και θα μπορούσε να έχει συνέπειες για το μέλλον της πυρηνικής ομπρέλας στην Ευρώπη καθώς και της ευρωπαϊκής άμυνας εν συνόλω.

Αυτό που υποτίθεται ότι είναι ένα ενοποιημένο, εξαιρετικά διαλειτουργικό σύστημα μάχης θα μπορούσε να καταστεί περισσότερο κατακερματισμένο, λιγότερο κάτω από αμερικανικό έλεγχο. «Η απόφαση για την ανάπτυξη του FCAS ως πυρηνική πλατφόρμα θα έχει ευρείες επιπτώσεις στη Γερμανία, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ «, αναφέρει.

Ο αμερικανικός στρατός πιέζει τους συμμάχους να αγοράσουν το F-35 όχι μόνο για να επεκτείνει τις πωλήσεις των αμερικανικών όπλων, αλλά και λόγω της ικανότητάς του να μεταδίδει επιχειρησιακά δεδομένα και πληροφορίες σε άλλα συστήματα ενισχύοντας την διαλειτουργικότητα και διακλαδικότητα των ενόπλων δυνάμεων.

Η διαλειτουργικότητα αυτή είναι το κλειδί για το όραμα του Πενταγώνου για τους μελλοντικούς πολέμους. Καθώς οι συμμαχίες με τους δυτικούς εταίρους δείχνουν σημάδια υποχώρησης, αυτά τα σχέδια μπορεί να χρειαστούν αναθεώρηση.

Δείτε παρακάτω βίντεο με εντυπωσιακά πλάνα από το F-35 εν δράσει:

Πηγή: Defence One