FET οι μονάδες του Αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν που απαρτίζονται μόνο από γυναίκες

Ειδικές μονάδες Πεζοναυτών στελεχωμένες μόνο με γυναίκες, έχουν απώτερο σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων με της γυναίκες στο Αφγανιστάν.
Δύο διαφορετικοί κόσμοι γεμάτοι ιστορίες, που όμως έχουν ένα κοινό. Είναι όλες γυναίκες.
 
Από τη μία οι γυναίκες του Αφγανιστάν. Βιώνουν την καθημερινότητα τους σε μία σκληρή ανδροκρατούμενη κοινωνία. Βλέπουν τον ήλιο από τις “γρίλιες” μιας Μπούργκας που καλύπτει ολόκληρο το κορμί τους. Ζουν σε ένα θεοκρατικό καθεστώς όπου η θέση τους πολλές φορές έχει μικρότερη αξία και από τη ζωή ενός σκυλιού ή καλύτερα μιας γάτας του αγαπημένου ζώου του προφήτη Μωάμεθ.
 
Από την άλλη οι γυναίκες του Αμερικάνικου στρατού. Τις έμαθαν να πιστεύουν ότι ανήκουν στην ελίτ. Έχουν ταυτίσει τη ζωή τους με τα marines. Οι περισσότερες κατατάχθηκαν σε κάποια μεσοπολιτεία των ΗΠΑ και το μοναδικό που ήξεραν μέχρι τότε ήταν οι μπότες των καουμπόηδων και τα καπέλα των γελαδάρηδων. Ενώ όταν μιλάνε τραβάνε χαρακτηριστικά τα φωνήεντα για να δείξουν ότι είναι από το Τέξας η την Αλαμπάμα…
 
Οι ιστορίες συναντήσεις των 2 αυτών κόσμων είναι τόσο διαφορετικές μα και τόσο ίδιες.:
Όταν ανθυπασπιστής Caitlin Purinton σήκωσε το λεπτό μπλε ύφασμα της μπούρκα, σε μία τυχαία συνάντηση της FET (female engagement team) με κάποιες αφγανές σε ένα δρόμο του Κανταχάρ περίμενε να δει τα μάτια μιας γυναίκας σε απόγνωση. Μιας γυναικάς που από το πρωί μέχρι το βράδυ περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της κάτω από ένα ένδυμα που την καλύπτει από το κεφάλι μέχρι τα νύχια.
“ Αντ ‘αυτού, έσκυψα κάτω από την μπούρκα και είδα το ζωντανό χαμόγελο μιάς ζωηρής νεαρής γυναίκας, η οποία όπως και οι περισσότερες γυναίκες του Αφγανιστάν, είναι τόσο περίεργες για τις Αμερικανίδες γυναίκες για τους στρατιώτες γένους θηλυκού.”
και συνεχίζει: “Ως μέλος της 86ης ταξιαρχίας πεζικού Combat Team Γυναίκων ή FET, έχω τη σπάνια ευκαιρία να δώ πέρα από τη μπούρκα και να προσεγγίσω τις αφγανές”

Η FET δημιουργήθηκε για να επιτρέψει στις γυναίκες στρατιώτες να ενεργούν ως πρεσβευτές για το 50% του πληθυσμού του Αφγανιστάν που είναι γυναίκες. Η FET επιτρέπει την οικοδόμηση προσωπικών σχέσεων που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του αφγανικού πολιτισμού και το κλειδί για την επιτυχία κατά των τοπικών εξεγέρσεων.

«Η αποστολή της FET για μένα είναι τόσο κρίσιμη ακόμη και στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης των αφγανών γυναικών” είπε η λοχίας Sawyer Alberi, και συνέχισε: “χάρη στη FET καταφέρνουμε σιγά σιγά να πείσουμε της γυναίκες του Αφγανιστάν να βρουν δύναμη απο την παρουσία άλλων γυναικών ,τη δική μας δηλαδή, να πάνε σε ιατρεία να κάνουν εξετάσεις και πολλές φορές εάν είναι άρρωστες να ακολουθήσουν αγωγή. Κάτι που πρίν ήταν αδιανόητο για εκείνες”
 

Η δράση της FET ξεκίνησε στο Ιράκ όταν υπήρχε μεγάλο πρόβλημα στη προσέγγιση του ντόπιου πληθυσμού. Διαφορετικά προσεγγίζει ένας άνδρας στρατιώτης μια γυναίκα η ένα παιδί και διαφορετικά μια γυναίκα στρατιώτης.

Η Λοχαγός Cathy Cappetta, αξιωματικός φυλακής της FET εξηγεί: «Για να έρθουμε κοντά με τις γυναίκες του Αφγανιστάν περάσαμε απο ειδικά σεμινάρια 30 ωρών για να καταρτιστούμε στην ιστορία της χώρας αυτής στα ήθη της , στον πολιτισμό της και επανεκπαιδαυτήκαμε τόσο σε στρατιωτικές τακτικές όσο και σε μεθόδους πρώτων βοηθειών.”

Οι 2 Αμερικάνες της FET η Cappetta και Alberi θυμούνται ότι η συγκλονιστικότερη στιγμή για τη μονάδα ήταν όταν έκαναν τις μαιευτήρες και ξεγέννησαν μία γυναίκα σε με μια τοπική κλινική στην επαρχία Παρβάν.

Επισκεφτήκαμε δύο φορές την κλινική και είδαμε γυναίκες έτοιμες να γεννήσουν σε ένα άθλιο χώρο. Τότε η Cappetta είπε στο προσωπικό της κλινικής “ θα επανέλθουμε με φάρμακα και εργαλεία και το κάναμε. Τότε μας εκτίμησαν και μας εμπιστεύτηκαν”

Ένα άλλο εμπόδιο που αντιμετώπισε η FET αφορά τη σχέση της γυναίκας με τον Αφγανό σύζυγο της :”Για παράδειγμα, σε ορισμένες περιοχές που έχει ευθύνη η ταξιαρχία μας λέει η Alberi, όπως το Μπαμιάν, το Παρβάν το Πανσίρ, οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χωρίς να συνοδεύονται από κάποιο άνδρα. Σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να πάρουν άδεια από τον σύζυγο τους για να μιλήσουν σε άλλη γυναίκα.

«Παρακολουθούσαμε μια τελετή σε ένα σπίτι . Οι άνδρες μέσα και οι γυναίκες απέξω να περιμένουν να τελειώσουν οι σύζυγοι τους. Με είδαν και μου έκανα νεύμα να πάω κοντά τους. Για μένα ήταν η αποδοχή τους και ήμουν το μυστικό τους.”

Οι γυναίκες της FET, τρέφουν απεριόριστο θαυμασμό για τις γυναίκες του Αφγανιστάν: «Υπάρχουν ισχυρά άτομα κάτω απο τις μπούργκες. Πολύ δυνατές γυναίκες πού κατάφεραν να αντέξουν το καθεστώς των Ταλιμπάν. Όλες εμείς οι γυναίκες του Δυτικού κόσμου οφείλουμε σεβασμό και όσες υπηρετούμε στη μονάδα αυτή των πεζοναυτών παίρνουμε καθημερινά μαθήματα απο αυτές τις γυναίκες.” κατέληξε η Alberi.