«Φάντασμα» ο Άσαντ. Πως σχεδιάζει να διαφύγει για να μην έχει το τέλος του Καντάφι

Πόσο μπορεί να αντέξει το καθεστώς Άσαντ ούτε ο ίδιος δεν μπορεί να προβλέψει. Και γι΄ αυτό,λένε οι πληροφορίες που γράφονται στον τουρκικό Τύπο, αναζητά τρόπους ώστε ακόμη και στο χειρότερο σενάριο να μην λεχει την τύχη που είχε στη Λιβύη ο Μουαμάρ Καντάφι.

Τον Άσαντ τον βλέπουν πλέον ελάχιστοι. Είναι το “φάντασμα της Δαμασκού”,λένε οι αντικαθεστωτικοί.Έχει παραχωρήσει δικαίωμα υπογραφής για δευτερεύοντα θέματα σε στενούς του συνεργάτες και στρατιωτικούς διοικητές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει η SABAH, “ακόμη και έγγραφα που χρειάζονται έγκριση από Άσαντ, αναπαράγονται σε πέντε αντίγραφα τα οποία στη συνέχεια αποστέλλονται με courier σε διαφορετικές διευθύνσεις. Όταν επιστρέψουν, περιέχουν μόνο ένα γνήσιο της υπογραφής του Άσαντ. Με τη μέθοδο αυτή, ακόμη και υψηλού επιπέδου γραφειοκράτες δεν έχουν ιδέα για το πού είναι ο Ασαντ”.

Όλα είναι έτοιμα για την απόδρασή του;

Αυτό το εξαιρετικό σύστημα “ασπίδας ασφαλείας” για τον Άσαντ δημιουργήθηκε μετά την 18η Ιουλίου και τη βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό. Η επίθεση στο κτίριο της Εθνικής Ασφάλειας είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του Υπουργού Άμυνας της Συρίας Davud Raciha, του Υπουργού Εσωτερικών Ι. Saar,του κουνιάδου του Ασάντ Asaf Sevket και του σύμβουλου Η. Türkmani.

Όπως υποστηρίζει ο πρώην πιστός του Bedevi Ihlas, που πρόσφατα πέρασε στην Τουρκία , όλα τα κρίσιμα πρόσωπα της σημερινής διοίκησης στενά παρακολουθούνται στενά.

Η Shabiha, μια παραστρατιωτική ομάδα που διοικείται από τον Μαχέρ Ασαντ κρατά ομήρους μέλη οικογενειών διάφορων αξιωματούχων ,ώστε αυτοί να μην διαφύγουν και θέσουν σε κίνδυνο τα συγγενικά τους πρόσωπα.

Επιπλέον, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι ο Μπασάρ Άσαντ δεν θα αντιμετωπίσει ένα τέλος παρόμοιο με του Σαντάμ Χουσεΐν ή του Μουαμάρ Καντάφι, μια σειρά από διαδρομές διαφυγής έχουν χαραχθεί.

Δύο αεροσκάφη και δύο σκάφη είναι διαρκώς έτοιμα προς αναχώρηση.