Φόβοι για «λουτρό αίματος» στην Αίγυπτο.

Τα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης είναι στραμμένα στην Αίγυπτο,όπου η σημερινή ημέρα ίσως αποδειχτεί η πιο κρίσιμη και πολλοί φοβούνται ότι ίσως να είναι και η πιο αιματηρή.
Το διάγγελμα Μουμπάρακ απαγοήτευσε τους διαδηλωτές οι οποίοι φέρονται αποφασισμένοι να κατευθυνθούν προς το Προεδρικό Μέγαρο εναντίον του Μουμπάρακ.
Ο στρατός που μέχρι αργά το βράδυ οι πληροφορίες τον ήθελαν να αναλαμβάνει τα ηνία της Αιγύπτου, θα πρέπει να εξασφαλίσει τη τάξη και πολλοί φοβούνται ότι αυτό θα γίνει πλέον διά της βίας. Οι πληροφορίες για πιθανό στρατιωτικό πραξικόπημα δίνουν και παίρνουν.
Οι ΗΠΑ παρακολουθούν,επεμβαίνουν και ανησυχούν. Το αεροπλανοφόρο ΕΝΤΕΡΠΡΑΙΣ βρίσκεται ήδη στο Σουέζ σε μία επίδειξη δύναμης που στέλνει το μήνυμα ότι «το Σουέζ θα μείνει πάση θυσία ανοιχτό».

Ο αιγύπτιος αντιπρόεδρος Ομαρ Σουλεϊμάν σε τηλεοπτική ομιλία του προς το Εθνος αμέσως μετά την ομιλία του Χόσνι Μουμπάρακ όπου ο πρόεδρος της Αιγύπτου μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι μεταβιβάζει κάποιες εξουσίες του στον κ. Σουλεϊμάν, ανέφερε ότι δεσμεύεται να εκπληρωθούν τα αιτήματα του λαού μέσω διαλόγου που ήδη άρχισε και συμφώνησε να υπάρξει ένας «οδικός χάρτης» .

   

Τόνισε ότι η Αίγυπτος δεν πρέπει να οδηγηθεί στο χάος, υποσχέθηκε πως ο στρατός θα προστατεύσει «την επανάσταση των νέων» και προέτρεψε τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτα τους και στις δουλειές τους για να επιστρέψει και η χώρα στην ηρεμία και στην ειρηνική μετάβαση και «να αγνοήσουν αυτούς που επιθυμούν να ταρακουνήσουν την Αίγυπτο και να προκαλέσουν χάος».

   
Το πλήθος που δεν πείστηκε από τις ομιλίες του προέδρου και του αντιπροέδρου απάντησε με το γνωστό τρόπο: πετούσε παπούτσια σε ένδειξη μεγάλης δυσαρέσκειας και φώναζε συνθήματα κατά της παρούσας εξουσίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο ειδήσεων CNN, αμέσως μετά το τέλος του προεδρικού λόγου προς τον Αιγυπτιακό λαό, ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στις ΗΠΑ, είπε ότι, «ο πρόεδρος Μουμπάρακ μεταβίβασε όλες τις εξουσίες του στον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν, ο οποίος γίνεται πλέον ο ουσιαστικός (de facto) πρόεδρος της χώρας, αλλά ο Μουμπάρακ συνεχίζει να διατηρεί το δικαίωμα (de jure ), των προεδρικών εξουσιών «. 

   
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ανέβασε τους τόνους απέναντι το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ χαρακτηρίζοντας τις μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν από τον αιγύπτιο πρόεδρο ανεπαρκείς και καλώντας το Κάιρο να χαράξει έναν αναμφισβήτητο δρόμο προς τη δημοκρατία.

   
«Οι Αιγύπτιοι έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει μετάβαση εξουσίας, αλλά δεν ακόμη προφανές ότι αυτή η μετάβαση θα είναι άμεση, σημαντική ή επαρκής», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα σε ανακοίνωσή του που συντάχθηκε σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο.

        

 
Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχουντ Μπαράκ από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται και μετά τις συνομιλίες που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν δήλωσε ότι εναπόκειται στον αιγυπτιακό λαό «να βρει το δρόμο» του , μετά την ομιλία του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ που δήλωσε ότι δεν παραιτείται.

   
«Εναπόκειται στον αιγυπτιακό λαό να βρει το δρόμο του και να το κάνει με βάση το Σύνταγμα», απάντησε ο κ. Μπαράκ σε δημοσιογράφους που του ζήτησαν να σχολιάσει την ομιλία του αιγύπτιου προέδρου.