ΓΓ ΝΑΤΟ:»Η οικονομική κρίση δεν μας εμπόδισε να βομβαρδίζουμε τη Λιβύη»

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ρασμούσεν δήλωσε στο Βουκουρέστι πως η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη είναι επιτυχημένη παρά την οικονομική κρίση που υποχρέωσε τις κυβερνήσεις να περικόψουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους.

   

«Η επιχείρησή μας ‘Ενοποιημένος Προστάτης’ υπήρξε επιτυχής και αυτό σε πλαίσιο παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης», δήλωσε ο Ρασμούσεν μιλώντας ενώπιον των βουλευτών των 28 χωρών μελών και εταίρων της συμμαχίας, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για την 57η ετήσια σύνοδό τους.

    «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τον τρόπο που διεξήχθη αυτή η επιχείρηση, είναι ένα υπόδειγμα αλληλεγγύης», υπογράμμισε.

   

Ο Ρασμούσεν πρόσθεσε πως η αποστολή στη Λιβύη επέτρεψε επίσης να αντληθούν σημαντικά διδάγματα.

   

«Πρώτον, παρά τις οικονομικές προκλήσεις, οι ευρωπαίοι σύμμαχοι με τον Καναδά και οι εταίροι στην περιοχή προσέφεραν το μεγαλύτερο μέρος των μέσων. Είναι μια σαφής απάντηση στο αίτημα των ΗΠΑ που καλούν συχνά τους Ευρωπαίους να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

   

Το άλλο δίδαγμα συνδέεται πάντως με την καθυστέρηση των Ευρωπαίων όσον αφορά τη συλλογή πληροφοριών, την παρακολούθηση και την αναγνώριση. 

   

«Δεν θα μπορούσαμε να φέρουμε σε πέρας αυτή την επιχείρηση χωρίς τα μέσα των ΗΠΑ», τόνισε ο Ρασμούσεν και κάλεσε τους Ευρωπαίους να επενδύσουν περισσότερα στους τομείς αυτούς.