ΓΓ του ΝΑΤΟ:Χρειαζόμαστε κι άλλα αεροσκάφη για τη Λιβύη.

 
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν  εξέφρασε  από το Βερολίνο τη δέσμευση του ΝΑΤΟ να υπερασπιστεί τους αμάχους στη Λιβύη για «όσο καιρό είναι απαραίτητο», σημείωσε επίσης ότι η διεθνής συμμαχία χρειάζεται επιπλέον αεροσκάφη.

   

Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει την επιχείρηση στη Λιβύη για «όσο καιρό είναι απαραίτητο», δήλωσε έπειτα από γεύμα εργασίας που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών του οργανισμού στο Βερολίνο.

   

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε τους αμάχους και όχι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ έχει πραγματοποιήσει 2.000 αποστολές από τότε που ανέλαβε τη διοίκηση των επιχειρήσεων στις 31 Μαρτίου.

   

Ωστόσο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αναγνώρισε ότι η συμμαχία «έχει ανάγκη» από επιπλέον βομβαρδιστικά αεροσκάφη για να φέρει εις πέρας την αποστολή της στη Λιβύη. 

   

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι χώρες (μέλη του ΝΑΤΟ) θα είναι συνεπείς στο ραντεβού για την παροχή των μέσων αυτών» που ζήτησε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, σημείωσε ο Ράσμουσεν.

   

Την ίδια ώρα στο Λονδίνο η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωνε σήμερα ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μούσα Κούσα παύει πλέον να υπόκειται στις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ σε λίβυους αξιωματούχους.

   

Ο Κούσα, ένας από τους στενούς συνεργάτες εδώ και χρόνια του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, αυτομόλησε στη Βρετανία τον περασμένο μήνα.

    Σε ανακοίνωσή του, το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι έσβησε το όνομα του Κούσα από τον κατάλογό του με τις οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ, καταργώντας το πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων.

   

«Το κάναμε αυτό. Στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε άλλους που πιθανόν (θα θελήσουν) να αυτομολήσουν, ότι, αν βρίσκονται σε έναν κατάλογο, μπορεί να αφαιρεθούν από αυτόν αν κάνουν τα πράγματα διαφορετικά», δήλωσε βρετανική κυβερνητική πηγή.

   

Αυτήν την εβδομάδα ο Κούσα μετέβη από τη Βρετανία στο Κατάρ για να έχει συνομιλίες με στελέχη των λίβυων αντικαθεστωτικών στο περιθώριο διεθνούς συνάντησης για τη Λιβύη στη Ντόχα.