Γαλλία: Απολογείται σήμερα στους ανακριτές ο Αμπντεσλάμ

Ο μόνος επιζών από τα μέλη των τρομοκρατικών ομάδων που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, έφθασε στο δικαστικό μέγαρο του Παρισιού, όπου θα ανακριθεί για πρώτη φορά από τους αντιτρομοκρατικούς εισαγγελείς, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Ο Αμπντεσλάμ μεταφέρθηκε νωρίς το πρωί από το κελί του στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Φλερί-Μεροζίς και η φάλαγγα των αυτοκινήτων έφθασε λίγο μετά τις 07.15 στο δικαστικό μέγαρο για μία σημαντική για τη συνέχεια της έρευνας ανακριτική διαδικασία. Ο Αμπντεσλάμ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών να είναι ο μοναδικός επιζών ανάμεσα σε μια ομάδα ισλαμιστών που σκότωσε 130 ανθρώπους σε μια σειρά από πυροβολισμούς και βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου.

Όταν μεταφέρθηκε στη Γαλλία από το Βέλγιο στις 27 Απριλίου, κρατήθηκε σε απομόνωση σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Fleury-Merogis στην περιοχή του Παρισιού. Το κελί του ήταν υπό επιτήρηση κάμερων ασφαλείας. 

Η υπόθεση του Γάλλου, Βελγικής καταγωγής, τέθηκε υπό επίσημη έρευνα καθώς τον βαραίνουν κατηγορίες για τρομοκρατία, δολοφονίες στη Γαλλία, στις 27 Απριλίου. Μετά την έκδοσή του εγληματία από το Βέλγιο, υποσχέθηκε να μιλήσει στους δικαστές κατά την επόμενη συνεδρίαση του, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Γαλλίδα δικηγόρος του.

Αν ο Αμπντεσλάμ αποιδειχθεί συνεργάσιμος και απαντά στις ερωτήσεις των δικαστών, η ακρόαση μπορεί να διαρκέσει και όλη την ημέρα, είπε μια πηγή που ασχολείται με το θέμα, στο Reuters. Η ακρόαση δεν θα είναι δημόσια.

Ο 26χρονος ήταν καταζητούμενος φυγάς στην Ευρώπη, μέχρι τη σύλληψή του στις Βρυξέλλες, στις 18 Μαρτίου, μετά από τετράμηνο ανθρωποκυνηγητό. Οδηγήθηκε με ελικόπτερο στο Παρίσι με ένοπλη φρουρά και στη συνέχεια οδηγήθηκε στα δικαστήρια της πρωτεύουσας, στο κέντρο της πόλης.

Πηγή: ΑΜΠΕ-ΠΕ και Reuters.