Γέμισαν οι φυλακές υπουργούς!

Της ΣΑΒΒΟΥΛΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ

Πολύ δουλειά έχουν τις τελευταίες ημέρες οι δικαστικές αρχές της Αιγύπτου.  Διεξάγουν έρευνες σε όλα τα επίπεδα εξουσίας του καθεστώτος Μουμπάρακ και παραπέμπουν σχεδόν καθημερινά σε δίκη και στις φυλακές τούς άλλοτε πανίσχυρους υπουργούς και επιχειρηματίες που διοικούσαν την χώρα.
Ανακοινώθηκε ότι συνελήφθησαν ο πρώην υπουργός Πληροφοριών Ανάς Ελ Φέκι και ο πρόεδρος της κρατικής τηλεόρασης Οσάμα Ελ Σέιχ με τις κατηγορίες της διαφθοράς και της διασπάθισης  του δημοσίου χρήματος. Οι δυο πρώην αξιωματούχοι κατηγορούνται ότι σπατάλησαν περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ στο 34ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Κάιρο και σε τηλεοπτικά σήριαλ.


Στις φυλακές Τόρρα έξω από το Κάιρο οδηγήθηκαν τρεις υπουργοί και ένας επιχειρηματίας που κατηγορούνται για διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας, σπατάλη δημοσίων αγαθών και ξέπλυμα χρήματος.
Χθες επικυρώθηκε από το δικαστήριο η απόφαση του ανώτατου εισαγγελέα να προφυλακιστούν και να δεσμευθεί η περιουσία των πρώην υπουργών Κατοικιών ΄Αχμεντ Ελ Μαγκράμπι, Τουρισμού Ζοχέρ Γκαράνα και του βουλευτή επιχειρηματία ΄Αχμεντ Εζ, ο οποίος υπήρξε επιστήθιος φίλος του Γκαμάλ Μουμπάρακ και του είχε παραχωρηθεί το μονοπώλιο του σιδήρου στην Αίγυπτο. Ο υπουργός Εμπορίου Ρασίντ Μωχάμεντ Ρασίντ δεν έχει ακόμη συλληφθεί γιατί διέφυγε στο Ντουμπάι λίγες ημέρες πριν από την απομάκρυνση του Μουμπάρακ.

Στη φυλακή βρίσκεται ήδη και ο υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ Ελ ΄Αντλι, ο οποίος αντιμετωπίζει επιπλέον τις κατηγορίες της δολιοφθοράς εναντίον των συμφερόντων της χώρας, καθώς πιστεύεται ότι έδωσε την εντολή να γίνει επίθεση με πραγματικά πυρά εναντίον των διαδηλωτών και να ανοίξουν οι φυλακές για να αφεθούν ελεύθεροι οι κρατούμενοι. Παράλληλα, εναντιον του έχει αρχίσει μια ακόμη έρευνα γιατί κατηγορείται ότι βρίσκεται πίσω από το λουτρό αίματος έξω από την κόπτικη εκκλησία στην Αλεξάνδρεια την παραμονή της Πρωτοχρονιάς
Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της κατάχρησης και διαφθοράς είναι τρεις ακόμη επιχειρηματίες. Ο Γιασσίν Μανσούρ, αδελφός του Μωχάμεντ Μανσούρ πρώην υπουργού Μεταφορών. Ο κατηγορούμενος Γ.Μανσούρ βρίσκεται στο Λονδίνο για λόγους υγείας, από τα μέσα Ιανουαρίου, πολύ πριν ξεσπάσει η επανάσταση. Κατηγορούμενοι είναι ακόμη ο πρώην διευθυντής της κυβερνητικής εφημερίδας «Αχμπάρ Ελ Γιούμ» και ο επιχειρηματίας Ουαχίντ Μετουάλι Γιούσεφ.