Για δολοφονία εξ αμελείας καταδικάστηκαν δύο στελέχη της Blackwater.

Δύο πρώην πράκτορες ασφαλείας μιας θυγατρικής της Xe, πρώην Blackwater, οι οποίοι κατηγορούνταν για τη δολοφονία δύο Αφγανών, κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας από δικαστήριο της Βιρτζίνια, ανακοινώθηκε σήμερα από δικαστικές πηγές.

   

Οι ένορκοι στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Νόρφολκ δεν έκαναν δεκτή τελικά την κατηγορία της δολοφονίας από πρόθεση, βάσει της οποίας οι Κρίστοφερ Ντόρτλεφ, 29 ετών και Τζάστιν Κάνον,27 ετών, αντιμετώπιζαν ποινή ισοβίων δεσμών, αναφέρει σε ανακοινωθέν του το υπουργείο Δικαιοσύνης.

   

Οι δύο άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας του ενός από τους Αφγανούς, ενώ απαλλάχθηκαν για τον θάνατο του άλλου. Η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί στις 14 Ιουνίου και οι δύο αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης, το ανώτερο, οκτώ ετών. Οι δύο κατηγορούμενοι, που είχαν συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2010, είχαν δηλώσει ‘μη ένοχοι’ κατά τη απαγγελία του κατηγορητηρίου.

   

Τα γεγονότα είχαν εξελιχθεί τον Μάιο του 2009 στο κέντρο της Καμπούλ, όταν οι δύο άνδρες, που τότε εργάζονταν στην θυγατρική Paravent της Xe (πρώην αμαρτωλής Blackwater), για λογαριασμό του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης, είχαν αρχίσει να πυροβολούν κατά όσων Αφγανών πλησίαζαν το σημείο τροχαίου ατυχήματος, στο οποίο είχαν εμπλακεί μέσα στη νύκτα. Δύο Αφγανοί είχαν βρει τον θάνατο από τις σφαίρες τους και ένας τρίτος είχε τραυματισθεί.