Για εξαγωγές πυρηνικών κατηγορεί ο ΟΗΕ τη Β.Κορέα

Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να εξάγει πυρηνικά υλικά και βαλλιστικούς πυραύλους σε χώρες όπως η Μιανμάρ, η Συρία και το Ιράν, παρά το εμπάργκο, αναφέρεται σε έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

    «Η Λαική Δημοκρατία της Κορέας συνεχίζει να εμπλέκεται σε δραστηριότητες που σχετίζονται με πυρηνικά όπλα και με βαλλιστικούς πυραύλους σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Μιανμάρ, η Συρία και το Ιράν», τονίζεται στην έκθεση.

    Η Πιονγιάνγκ συνεχίζει τις δραστηριότητες παρά το εμπάργκο όπλων που της έχει επιβληθεί «προμηθεύοντας με πυραύλους, καύσιμα και τεχνολογία διάφορες χώρες», προστίθεται στην έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι «όλα τα κράτη μέλη απαγορεύεται να προμηθεύουν, να πωλούν και να μεταφέρουν» στη Βόρεια Κορέα «όπλα όλων των ειδών, υλικά που σχετίζονται με όπλα, με εξαίρεση ελαφρά και μικρού διαμετρήματος όπλα».

    Υπογραμμίζεται ακόμα ότι τα κράτη-μέλη απαγορεύεται να αγοράζουν κάθε είδους όπλα και υλικά που σχετίζονται με όπλα, καθώς και κάθε μεταφορά τους από και προς τη χώρα αυτή.

    Σύμφωνα τέλος με την έκθεση, η Βόρεια Κορέα «έχει δημιουργήσει ένα διεθνές δίκτυο εξαιρετικά περίπλοκο για την απόκτηση, την εμπορευματοποίηση και την πώληση όπλων και στρατιωτικών υλικών, ενώ η εξαγωγή όπλων έχει γίνει μια από τις βασικότερες πηγές οικονομικών εσόδων της χώρας».