Για όλα συζητούν οι πρόεδροι ΗΠΑ-Κίνας.

Ο Κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο ζήτησε σήμερα την μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Κίνας προκειμένου να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.

   

«Οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι η αύξηση του εμπορίου και της συνεργασίας ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις μας θα συμβάλει στην εμβάθυνση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών μας και θα ενίσχυση την πρόοδο των σχέσεών μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κίνας.

   

Οι στρατιωτικές σχέσεις βρίσκονται στην καρδιά των εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, με τις ΗΠΑ να ζητούν συχνά από την Κίνα να κάνει πιο διαφανείς τις αμυντικές της δαπάνες.


Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε  στον Κινέζο ομόλογό του Χου Τζιντάο να συζητήσει με τον εξόριστο πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, τον Δαλάι Λάμα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου των δύο ηγετών στην Ουάσιγκτον.

   

«Στο βαθμό που οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι το Θιβέτ αποτελεί τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, οι ΗΠΑ προτείνουν τον διάλογο μεταξύ της Κίνας και του Δαλάι Λάμα προκειμένου να επιλυθούν οι διαφορές διατηρώντας την θρησκευτική ταυτότητα του λαού του Θιβέτ», σημείωσε ο κ. Ομπάμα.

   

Το Πεκίνο διαβεβαιώνει ότι το Θιβέτ ανήκει στην Κίνα από τον 13ο αιώνα, κάτι το οποίο αμφισβητεί η εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε συναλλαγματική αναπροσαρμογή του γιουάν, το οποίο όπως είπε παραμένει υποτιμημένο, και να επιτρέψει στις αμερικανικές εταιρείες να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις στην κινεζική αγορά. 

   

«Είπα στον πρόεδρο Χου ότι χαιρετίζουμε την αυξημένη ευελιξία του νομίσματος της Κίνας σε θέματα συναλλαγματικής ισοτιμίας», δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Χου στο Λευκό Οίκο.

   

Κατά την άποψη του το κινεζικό νόμισμα «παραμένει υποτιμημένο και θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συναλλαγματικής αναπροσαρμογής» για να διασφαλιστεί ότι το Πεκίνο δεν θα έχει «ένα αθέμιτο πλεονέκτημα» στις διεθνείς αγορές.

   

Ο Ομπάμα χαιρέτισε τη δέσμευση του Χου ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν θα υφίστανται διακρίσεις κατά την ανάθεση των δημοσίων συμβάσεων στην Κίνα.

   

«Χαιρετίζω την προθυμία του να λάβει νέα μέτρα για την καταπολέμηση της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο τέλος της συνόδου κορυφής με τον ομόλογό του.