Γιατί ένας από τους Seals…ξάπλωσε δίπλα στον Οσάμα και τι είπε ο Ομπάμα,μόλις το έμαθε!

Φαινομενικά ήταν μια αθώα, τηλεφωνική κλήση. Δέκτης ο Αμπού Αχμεντ αλ-Κουβέιτ, το ψευδώνυμο του αγγελιοφόρου του Οσάμα Μπιν Λάντεν,που ήταν γνωστό στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ένας παλιός φίλος:

Πού είσαι,τι κάνεις τώρα στη ζωή σου; ρώτησε .

Η απάντηση του Κουβέιτ ήταν ασαφής, αλλά όχι για τον συνομιλητή του: «Είμαι πίσω με τους ανθρώπους που ήμουν παλιά”.

Υπήρξε μια παύση, σαν ο φίλος να ήξερε ότι τα λόγια του Κουβέιτ σήμαιναν ότι είχε επιστρέψει στον στενό κύκλο του Μπιν Λάντεν, και ίσως να ήταν στο πλευρό του ηγέτη της Αλ Κάιντα .

Ο φίλος απάντησε: «Είθε ο Θεός να σ΄ έχει καλά».

Όταν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών άκουσαν τη συνομιλία κατάλαβαν ότι ότι είχε φθάσει η κρίσιμη στιγμή της δεκαετούς αναζήτησή του ιδρυτή της Αλ Κάιντα. Αυτή η κλήση τους οδήγησε στην “έπαυλη” του Abbottabad.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αναζητούσαν τον Κουβέιτ για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Αυτή η κλήση ήταν η άκρη του νήματος.

Στην “‘έπαυλη” του Λάντεν δεν υπήρχε τηλεφωνική σύνδεση,σύνδεση ίντερνετ ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να εποτρέψει στην τεχνολογία υποκλοπών της CIA να “εισχωρήσει”.

Οι αμερικανοί πράκτορες που άρχισαν να παρακολουθούν το κρυσφήγετο,εντόπισαν τον Κουβέϊτ και παρατήρησαν ότι κάθε φορά που έβγαινε από εκεί ,οδηγούσε για τουλάχιστον 90 λεπτά πριν ενεργοπιήσει το κινητό του και κάνει οποιαδήποτε κλήση.

Δεν πέρασαν πολλές ημέρες παρακολούθησης πριν στον περίβολο της έπαυλης εντοπιστεί και αυτός που οι πράκτορες ονόμασαν “περιπατητή”. Όπως αποδείχτηκε ήταν ο Μπιν Λάντεν που περπατούσε.

Παρόλα αυτά οι αμερικανοί ποτέ δεν ήταν απόλυτα βέβαιοι ότι ο άνθρωπος που έβλεπαν κάθε μέρα να περπατά ήταν ο Μπιν Λάντεν. Ακόμη και 48 ώρες πριν από την επίθεση υπήρχαν ισχυρές αμφιβολίες για το αν πράγματι έχουν εντοπίσει τον ηγέτη της Αλ Κάϊντα.Αλλά και μετά την επίθεση ,όταν ο Λάντεν είχε πέσει νεκρός,ο Λευκός Οίκος αναζητούσε την επιβεβαίωση της ταυτότητάς του.

Το περιστατικό που αναφέρει η Wasinghton Post μεταξύ σοβαρού και αστείου  είναι χαρακτηριστικό. Ο Λάντεν ήταν πεσμένος στο πάτωμα. Ένας Seal που υποτίθεται ότι είχε το ίδιο ύψος με τον Λάντεν …ξάπλωσε δίπλα του για να γίνει η σύγκριση. Το πτώμα του Οσάμα ήταν μερικούς πόντους ψηλότερο(1.92)! Ο Πρόεδρος Ομπάμα,μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός,γύρισε προς τους συνεργάτες του και είπε:

“Χάσαμε ένα ελικόπτερο αξίας 60 εκατομμυρίων δολαρίων σ΄ αυτή την επιχείρηση…Δεν είχαμε…μπάτζετ να αγοράσουμε ένα “μέτρο” για τους Seals μας;”