ΗΠΑ: Αλλάζουν οι κανόνες εμπλοκής για τις αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών

Το Πεντάγωνο έχει εξουσιοδοτηθεί ώστε να μειώσει τον αριθμό διοικητών, να εγκρίνει αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού κράτους που θα μπορούσαν ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο αμάχους,όπως δήλωσε την Τετάρτη αξιωματούχος της Άμυνας.

Η αλλαγή που τέθηκε σε ισχύ μήνες πριν, αλλά αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά Τετάρτη, επιτρέπει σε διοικητές εδάφους να εγκρίνουν κάποια από ‘’ τα χτυπήματα πιο υψηλού κινδύνου αλλά υψηλής απόδοσης» κατά της μαχητικής ομάδας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αντι-τζιχαντιστικής οργάνωσης Steve Warren, Συνταγματάρχης, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους από τη Βαγδάτη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πριν από την αλλαγή των κανόνων εμπλοκής, σχεδόν όλες οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ που έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή των αμάχων έπρεπε να έχουν την επίσημη έγκριση της της Κεντρική Διοίκησης της ηγεσίας των ΗΠΑ με έδρα στην Τάμπα της Φλόριντα.

Σύμφωνα με τον Warren , η αλλαγή είναι μια «προσπάθεια να επιταχυνθεί η γραφειοκρατική διαδικασία για την έγκριση των επιθέσεων ».

Ο Warren είπε επίσης ότι η ευθύνη αυτή ανήκει στην Τάμπα -σε περίπτωση ενός μεγάλου αριθμού θυμάτων- σχετικά δηλαδή με τους αμάχους που θα είναι σε κίνδυνο, αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για ποιο αριθμό αμάχων-θυμάτων θα παίρνει την ευθύνη σε περίπτωση επιθέσεων.

Μια γρήγορη ανταπόκριση είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση πολλών ‘’δυναμικών στόχων’’ που μπορεί να είναι διαθέσιμοι για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με Warren, ωστόσο αφαιρεί επίσης κατά κάποιο τρόπο τον έλεγχο από τον στρατιωτικό να εκτελεί μια εναέρια εκστρατεία που βέβαια αυξάνει τον κίνδυνο των αμάχων.

‘’Αυτό δεν μεταφράζεται σε περισσότερες απώλειες αμάχων’’, δήλωσε ο Warren. «Αυτό μεταφράζεται σε ταχύτερη εκτέλεση των επιθέσεων, διότι δεν θα στέλνουμε συνέχεια προς την Τάμπα αιτήματα για έγκριση επιθέσεων. Μπορούμε να το κάνουμε εδώ. «

Για την ιστορία το Πεντάγωνο έχει αναγνωρίσει τη δολοφονία μόλις 26 αμάχων στην αεροπορική εκστρατεία που ξεκίνησε σχεδόν πριν από δύο χρόνια και ότι έχει ρίξει πάνω από 40.000 βόμβες.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος.
 
Πηγή: Wordbulletin.net