ΗΠΑ-Ρωσία προσφέρουν ελικόπτερα στο Αφγανιστάν.

Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον συμφώνησαν να προσφέρουν στο Αφγανιστάν 21 ρωσικά ελικόπτερα Mi-17 συνολικής αξίας 259,4 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα πληρώσουν οι ΗΠΑ, ανέφερε σε άρθρο της η ρωσική εφημερίδα Kommersant.

   

Αυτή η συμφωνία έγινε έπειτα από περισσότερο από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων, σύμφωνα πάντα με την Kommersant η οποία επικαλείται τον ειδικό απεσταλμένο της Γερμανίας για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν Μίχαελ Στάινερ και τον επικεφαλής της αεροπορίας του Αφγανιστάν πτέραρχο Άμπντουλ Ουάχαμπ Ουάρντακ.

   

«Οι Αμερικανοί μου είπαν ότι το συμβόλαιο είναι στη φάση της υπογραφής», δήλωσε ο αφγανός αξιωματούχος στη ρωσική εφημερίδα.

   

«Αναμένουμε ότι τα ελικόπτερα να αρχίσουν να παραδίδονται από το τέλος της χρονιάς. Τα έχουμε πραγματικά ανάγκη», πρόσθεσε εκτιμώντας ότι το κόστος κάθε ελικοπτέρου φτάνει τα 12,35 εκατομμύρια ευρώ.

   

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να πληρώσουν τα ελικόπτερα έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, καθώς κάποιες χώρες της Συμμαχίας προσπαθούσαν να πείσουν τη Μόσχα να δώσει δωρεάν τα ελικόπτερα.

   

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τις οποίες επικαλείται η Kommersant, στην τιμή περιλαμβάνονται πιθανές επισκευές, τα ανταλλακτικά και η εκπαίδευση των πιλότων.