«Η Αλ Κάϊντα,χτύπησε στη Συρία»,εκτιμούν οι αμερικανικές υπηρεσίες

Οι πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στη Συρία κατά πάσα πιθανότητα διαπράχθηκαν από το ιρακινό σκέλος της Αλ Κάιντα, που έχει διεισδύσει στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, Τζέιμς Κλάπερ.

   

Οι επιθέσεις στη Δαμασκό στις 23 Δεκεμβρίου και στις 6 Ιανουαρίου καθώς και η διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στις 10 Φεβρουαρίου κατά της έδρας της Υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών και του επιτελείου των δυνάμεων ασφαλείας «έχουν τα χαρακτηριστικά των επιθέσεων που κάνει η Αλ Κάιντα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DIA).

   

«Πιστεύουμε λοιπόν ότι η Αλ-Κάιντα στο Ιράκ επεκτείνει τη δράση της στην Συρία», πρόσθεσε ενώπιον της Επιτροπής άμυνας της Γερουσίας. 

   

Αυτοί οι εξτρεμιστές έχουν καταφέρει κατά τη γνώμη του να «διεισδύσουν σε ομάδες της αντιπολίτευσης» οι οποίες «σε πολλές περιπτώσεις δεν γνωρίζουν την ύπαρξή τους», εκτίμησε ο Κλάπερ. 

   

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι εξέφρασε την υποστήριξή του προς την εξέγερση στη Συρία, σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε σε φόρουμ τζιχαντιστών στο Διαδίκτυο.

   

Η γενική Επιτροπή της συριακής επανάστασης, μια από τις συνιστώσες της αντιπολίτευσης στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ, απέρριψε την υποστήριξη του ηγέτη της Αλ Κάιντα, την οποία χαρακτήρισε ως «ανάμιξη».

   

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον διευθυντή των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, είναι ότι οι ομάδες που πήραν τα όπλα κατά του συριακού καθεστώτος είναι κατακερματισμένες.

   

«Δεν υπάρχει εθνικό κίνημα», εξήγησε. «Ο ελεύθερος συριακός στρατός (ASL), που είναι μόνο ένας γενικός χαρακτηρισμός για τους αντιπάλους του καθεστώτος, δεν είναι καν ενωμένος. Υπάρχουν εσωτερικές διενέξεις για να καθοριστεί ποιος θα είναι ο ηγέτης του», σημείωσε ο Τζέιμς Κλάπερ.

    Είπε τέλος στους Γερουσιαστές ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, παρακολουθούν επίσης, πολλές τοποθεσίες αποθήκευσης χημικών όπλων της Συρίας, και εκτίμησε ότι «στο παρόν στάδιο, αυτές φαίνονται ασφαλείς».