Η Αυστρία λέει να μην επηρεάζει το όνομα των Σκοπίων,εμπόδιο για την ΕΕ!

 Να μην αποτελεί πλέον προϋπόθεση, η προηγούμενη επίλυση του ζητήματος του ονόματος της ΠΓΔΜ, για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, ζητεί, με σημερινή συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο Αυστριακός υφυπουργός Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Βάλντνερ, αποκλίνοντας σαφώς από την επίσημη γραμμή της ΕΕ.

   

Συντασσόμενος πλήρως με τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ποπόσκι, ο Αυστριακός υφυπουργός, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσκεψη στα Σκόπια, τονίζει στη συνέντευξή του πως «η ΕΕ θα πρέπει, επιτέλους, να αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

    Προσπαθώντας να κρατήσει κάποια προσχήματα, ο κ. Βάλντνερ συμπληρώνει στη συνέντευξη πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διεξαχθούν με την προοπτική ότι θα επιλυθεί μέχρι την ολοκλήρωσή τους η διαφορά για το θέμα της ονομασίας. Μια τέτοια στάση που δεν ταυτίζεται, όπως σημειώνει, με εκείνη της ΕΕ, εκπροσωπεί η Αυστρία, ως ισχυρός υποστηρικτής της κοινοτικής διεύρυνσης με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. 

   

Ο ίδιος αναφέρει στη συνέντευξη πως εξαιτίας της ελληνικής κρίσης χρέους και της κρίσης του Ευρώ, δεν έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες επίλυσης της διαφοράς και ο ίδιος πιστεύει πως «οι Ελληνες έχουν τώρα άλλα προβλήματα και για αυτούς η κοινοτική διεύρυνση βρίσκεται τελείως στο κάτω μέρος της ημερήσιας διάταξης». 

   

Εκφράζει ακόμη την άποψη ότι η διαμάχη Ελλάδας – ΠΓΔΜ δεν μπορεί να επιλυθεί δικαστικά, γιατί «εδώ πρόκειται για ταυτότητα, ιστορία, αξίες και άλλα, που πρέπει να τα διευθετήσουν οι δύο χώρες από κοινού».

   

Σε δηλώσεις του μετά από συναντήσεις του στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκεόργκι Ιβάνοφ, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βλαντιμίρ Πεσέφσκι και τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ποπόσκι, ο Αυστριακός υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι «η Αυστρία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη «Μακεδονία στην ενταξιακή της πορεία», επισημαίνοντας πως «η χώρα βιώνει τα τελευταία χρόνια μια εντυπωσιακή πολιτική και οικονομική αλλαγή και τώρα πρέπει να αξιοποιηθεί η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω της Έκθεσης προόδου και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις».