Η Βουλγαρία εκσυγχρονίζει τη πυρηνική «βόμβα» του Κοζλοντούϊ.

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν οι διευθυντές του Βουλγαρικού Ενεργειακού Χόλντινγκ Ιορντάν Γκεοργκίεφ και Μάγια Χρίστοβα με την διευθύνουσα σύμβουλο της γαλλικής εταιρίας πυρηνικής ενέργειας Areva, Αν Λοβερζόν, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού Τράιτσο Τράικοφ.

   

Η εταιρία ενδιαφέρεται για τον εκσυγχρονισμό των δύο αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό «Κοζλοντούι» αλλά και για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε. 

   

Η κα Λοβερζόν, τόνισε ότι η ανάπτυξη του τομέα της πυρηνικής ενέργειας μπορεί να συνεχιστεί μόνο με τις υψηλότερες δυνατές προδιαγραφές ασφάλειας και πρόσθεσε, ότι «ο εκσυγχρονισμός των παλιών πυρηνικών εργοστασίων είναι εφικτός στόχος και απαιτεί σχετικά μικρούς πόρους».

   

Σε κοινή συνέντευξη με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, έπειτα από τη συνάντηση τους, η κ.Λοβερζόν, δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι το ατύχημα στο ιαπωνικό σταθμό «Φουκουσίμα» θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί με επενδύσεις της τάξης των δεκαπέντε εκατομμυρίων ευρώ.

   

Σύμφωνα με την κ.Λοβερζόν, οι σημαντικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα πρέπει να υποβάλλονται σε δημόσιο διάλογο επειδή πρέπει να είναι προϊόν κοινής αποδοχής. Ταυτόχρονα, η Γαλλίδα επίσημη υπογράμμισε, ότι η ενεργειακή πολιτική της κάθε μιας χώρας πρέπει να είναι μακροπρόθεσμη.

   

Από την πλευρά του, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε, ότι είναι «ιδιαίτερα ευτυχής» από την υπογραφή του μνημονίου και επισήμανε, ότι η Βουλγαρία χρειάζεται «ισχυρό λόμπι που να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της στην Ευρώπη ενόψει της πίεσης, που αναμένεται να δεχθεί για το «Κοζλοντούι», από περιβαλλοντολογικές οργανώσεις και από κυβερνήσεις μετά το ατύχημα στη «Φουκουσίμα»». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «χωρίς τον πέμπτο και τον έκτο αντιδραστήρα στο «Κοζλοντούι» η Βουλγαρία απλώς θα χρεοκοπήσει».