Η CIA χάνει τους πράκτορές της.Προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα!

Η CIA χάνει τα …καλύτερα παιδιά της!

Στη δεκαετία που μεσολάβησε από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών και συμβούλων ασφαλείας έχουν προσλάβει δεκάδες βετεράνους της CIA,οι οποίοι είχαν υπηρετήσει σε κορυφαίες θέσεις της υπηρεσίας.

Τουλάχιστον 91 κορυφαία στελέχη της CIA,έχουν φύγει από την υπηρεσία για τον ιδιωτικό τομέα κατά τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Washington Post.

Η CIA έχει «χάσει» τρεις διευθυντές του κέντρου αντιτρομοκρατίας της και πέντε ακόμη στελέχη που είχαν διευθυντικές θέσεις την ημέρα των επιθέσεων ,στις 11 Σεπτεμβρίου 2001!

Σε πολλούς κύκλους στην Ουάσιγκτον, η μετακίνηση αυτών των στελεχών στον ιδιωτικό τομέα θεωρείται ως κάτι απολύτως φυσιολογικό.

Τα ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις στη CIA από τη “διαρροή” στελεχών της προς τον ιδιωτικό τομέα είναι πολλά. Βετεράνοι αξιωματικοί με γνώσεις, με εκτεταμένα δίκτυα προσωπικών επαφών και κατανόηση των παγκόσμιων υποθέσεων χάθηκαν.

Μεταξύ αυτών ,για παράδειγμα είνα Stephen Kappes, ο οποίος υπηρέτησε ως κορυφαίος κατάσκοπος της CIA στη Μόσχα και ο οποίος βοήθησε στις διαπραγματεύσεις για τον αφοπλισμό της Λιβύης, το 2003. O Henry Crumpton, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους αξιωματικούς της CIA στο Αφγανιστάν μετά τις επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου. Kαι Cofer Black, ο διευθυντής του κέντρου αντιτρομοκρατίας της υπηρεσίας στις 11 Σεπτεμβρίου.

Εκτιμάται ότι από 854.000 άτομα με πρόσβαση σε άκρως απόρρητο στοιχεία, 265.000 έχουν πια κάποια σχέση με τον ιδιωτικό τομέα! Τριάντα τοις εκατό του εργατικού δυναμικού στις υπηρεσίες πληροφοριών .

Για τις ιδιωτικές εταιρείες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κερδοφόρα βιομηχανία των πληροφοριών, η αξία που έχουν αξιωματικοί μιας υπηρεσίας όπως η CIA είναι δύσκολο να μην εκτιμηθεί . Και παρόλο που η CIA πληρώνει τα ανώτατα στελέχη της με μεγάλους μισθούς – τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη παίρνουν σχεδόν 180.000 δολάρια το χρόνο -οι ιδιωτικές εταιρείες είναι γενικά σε θέση να προσφέρουν περισσότερα.

Το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών της CIA προς τον ιδιωτικό τομέα εντοπίζεται περίπου από το 2002 έως το 2007.

Λίγοι από αυτούς που επέλεξαν τον ιδιωτικό τομέα επικαλούνται προβλήματα με την υπηρεσία.Ο βασικός λόγος της επιλογής τους είναι οικονομικός.

Ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος που είχε εργαστεί στην κυβερνητική υπηρεσία για περισσότερα από 25 χρόνια είπε ότι εξέτασε τις δυνατότητες προόδου του στη CIA σε σχέση με το κόστος σπουδών των παιδιών του. Επέλεξε τον ιδιωτικό τομέα.

«Ήταν ένα πρακτικό θέμα», είπε.