Η Δαμασκός χαρακτηρίζει «ανεπιθύμητα πρόσωπα» τους πρεσβευτές πολλών δυτικών χωρών

Η Συρία χαρακτήρισε σήμερα «ανεπιθύμητα πρόσωπα» τους πρεσβευτές πολλών δυτικών χωρών, μεταξύ των οποίων αυτόν των ΗΠΑ, «σε αντίποινα» για την απέλαση των Σύρων διπλωματών από δυτικές πρωτεύουσες την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών.

   Οι διπλωμάτες αυτοί δεν βρίσκονται πλέον στη Συρία.

   «Η Συρία αποφάσισε να χαρακτηρίσει ανεπιθύμητα πρόσωπα τους πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ελβετίας, της Τουρκίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, όπως και τον Βέλγο, τον Βούλγαρο, τον Γερμανό και τον Καναδό επιτετραμμένο», διευκρινίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

   Σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Εξωτερικών, η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι ανοιχτή στην εκ νέου εγκαθίδρυση σχέσεων με τους 17 διπλωμάτες που χαρακτηρίστηκαν «ανεπιθύμητα πρόσωπα», οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν ήδη ανακληθεί από τις κυβερνήσεις τους.

   «Η συριακή δημοκρατία εξακολουθεί να πιστεύει στη σημασία που έχει ο διάλογος ο οποίος στηρίζεται στις αρχές της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

   «Ελπίζουμε ότι οι χώρες που πήραν την πρωτοβουλία για τα βήματα αυτά θα υιοθετήσουν αυτές τις αρχές, οι οποίες θα επιτρέψουν να επανέλθουν οι σχέσεις στο φυσιολογικό».

   Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστραλία, η Βουλγαρία και η Ελβετία απέλασαν σε συντονισμένη κίνησή τους τους Σύρους διπλωμάτες σε διαμαρτυρία για τη σφαγή 108 ανθρώπων στην συριακή πόλη Χούλα. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς που σκοτώθηκαν ήταν παιδιά.