Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ επιβεβαίωσε την επανέναρξη των συνομιλιών με την Τεχεράνη

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει τις συνομιλίες με το Ιράν στα μέσα Μαϊου, δύο μήνες και πλέον μετά την τελευταία σύνοδο για το θέμα η οποία έληξε με αποτυχία.

Η Τζιλ Τιούντορ, εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στις 14 και 15 Μαϊου στην έδρα της ιρανικής διπλωματικής αποστολής στη Βιένη.

«Στόχος είναι να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις οι οποίες ξεκίνησαν στις αρχές του χρόνου«, αναφέρει η Τιούντορ σε email της. Η Τιούντορ σχολίασε ρεπορτάζ της Παρασκευής του επίσημου ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων IRNA, που επικαλείτο τον απεσταλμένο του Ιράν στην IAEA, Αλι Ασγκάρ Σολτανίεχ, σύμφωνα με τον οποίο οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν εκ νέου.

Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της πιστεύουν ότι η Τεχεράνη βρίσκεται στο στάδιο κατασκευής πυρηνικής βόμβας.

Η Τεχεράνη επιμένει ότι οι δραστηριότητές της έχουν μόνο πολιτικό σκοπό και έχει αρνηθεί να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, παρά τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.

Ο Σολτανίεχ δήλωσε στο πρακτορείο ότι η απόφαση της Τεχεράνης να ξεκινήσει και πάλι τις διαπραγματεύσεις «δείχνει την ειρηνική φύση όλων των πυρηνικών της δραστηριοτήτων και ταυτόχρονα ότι οι ισχυρισμοί κατά του Ιράν είναι αβάσιμοι«.

Το Ιράν έχει επίσης ξεκινήσει εκ νέου τις διαπραγματεύσεις με τις έξι παγκόσμιες δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν ξανά στη Βαγδάτη στις 23 Μαϊου.