Η Γερμανία πιέζει Μουμπάρακ.

Η Γερμανία απείλησε να μειώσει τη βοήθεια στην Αίγυπτο εάν οι αρχές δεν άρουν τη καταστολή των διαδηλώσεων για την αποχώρηση από την εξουσία του προέδρου Μουμπάρακ, ανακοινώθηκε σήμερα από το γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε.

   

Η Αίγυπτος είναι ένας από τους μεγαλύτερους αποδέκτες της γερμανικής βοήθειας για αναπτυξιακούς σκοπούς, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, με 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν χορηγηθεί στην Αίγυπτο από τη δεκαετία του 60 έως τώρα και πάνω από 200 εκατομμύρα ευρώ που χορηγήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο για τα επόμενα δύο χρόνια.

   

«Η ειδοποίησή μας στην αιγυπτιακή κυβέρνηση είναι σαφής: Εγκαταλείψτε όλες τις μορφές βίας και υποστηρίξτε το δίκαιο του διαδηλώνειν», δήλωσε ο κ. Βεστερβελε και πρόσθεσε: «Η Γερμανία τάσσεται πάντα υπέρ της ελευθερίας έκφρασης και της δημοκρατίας». 

   

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση παρακολουθούν από κοντά τα γεγονότα και ενδέχεται να αναθεωρήσουν τις συμφωνίες τους εάν δούν ότι αγνοείται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

   

«Τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μελετήσει τις συνέπειες που έχουν οι εξελίξεις στην ανάπτυξη του αραβικού κόσμου και της Μέσης Ανατολής» ανέφερε ο κ. Βεστερβέλε και καταλήγοντας επισήμανε:

   

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ελευθερία άσκησης των δημοκρατικών διακωμάτων, η προστασία των πολιτών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πάντοτε είναι σοβαρά κριτήρια για συνεργασία με τις άλλες χώρες ή σε αντίθετη περίπτωση για τη διακοπή της συνεργασίας».