«Η KFOR εγγύηση για την ασφάλεια στο Κόσσοβο»,λέει το ΝΑΤΟ

Ο πολιτικός διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), είναι η μόνη λύση για όλους τους κατοίκους του Κοσόβου, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν από τις Βρυξέλλες, όπου έγινε η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας.

   

«Είναι αναγκαία νέα πρόοδος στον πολιτικό τομέα. Με ειρήνη, διαλλακτικότητα και διάλογο θα εξευρεθεί διέξοδος από την κρίση», είπε ο κ. Ράσμουσεν. 

   

Τόνισε ακόμη ότι συζήτησε πρόσφατα για το θέμα αυτό με την πολιτική ηγεσία της Πρίστινας και ότι το ίδιο μήνυμα έχει μεταφέρει στον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς.

   

«Κάλεσα όλες τις πλευρές να συμμετάσχουν με εποικοδομητική προσέγγιση στη διαδικασία», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

   

Ο κ. Ράσμουσεν, στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η ΝΑΤΟϊκή δύναμη (KFOR), στη διάρκεια των πρόσφατων επεισοδίων στο βόρειο Κόσοβο, υπερέβη τα καθήκοντα που της ανατέθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη. 

   

«Θεωρούμε ότι η KFOR στο βόρειο Κόσοβο αντέδρασε προσεκτικά, αποφασιστικά και αντικειμενικά», τόνισε ο κ. Ράσμουσεν, σημειώνοντας ότι η Συμμαχία εξακολουθεί να δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αποστολή στο Κόσοβο.

   

«H KFOR είναι θετικό παράδειγμα επιτυχίας, επειδή έχει αδρανοποιήσει τη σύγκρουση τα τελευταία 12 χρόνια και δεν θα επιτρέψουμε την επανεμφάνιση της βίας», τόνισε ο κ. Ράσμουσεν.

   

Το ΝΑΤΟ στηρίζει τη διοίκηση της KFOR στις προσπάθειες να εγγυηθεί ασφαλές περιβάλλον για όλους τους πολίτες του Κοσόβου και η διοίκηση της αποστολής λαμβάνει τις αποφάσεις επί τόπου, αναφέρθηκε από την έδρα της Συμμαχίας στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

   

Ο διοικητής της KFOR, Γερμανός στρατηγός Έρχαρντ Ντρεβς, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Ασφάλειας της Συμμαχίας και τις δωρήτριες χώρες για την κατάσταση στο Κόσοβο. 

   

Ο στρατηγός Ντρεβς δεν συμμετείχε στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας που άρχισε χθες, αλλά την προηγούμενη ημέρα εξέθεσε τις απόψεις τους για την κατάσταση στην περιοχή μαζί με τον επικεφαλής της Eulex Ξαβιέ ντε Μαρνιάκ.

   

Με την ευκαιρία αυτή, η Επιτροπή για την Ασφάλεια στήριξε πλήρως τις προσπάθειες της KFOR και της Eulex στην εδραίωση της ασφάλειας για όλους τους πολίτες του Κοσόβου. 

   

Στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ, η στήριξη και η έκκληση προς το Βελιγράδι και την Πρίστινα για συνέχιση του διαλόγου με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ επαναλήφθηκαν και δεν ελήφθη απόφαση για περαιτέρω δράση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο. 

   

Η διοίκηση της KFOR αυτόνομα λαμβάνει τις αποφάσεις για αναγκαία δράση στην περιοχή, τονίστηκε από την έδρα του ΝΑΤΟ. 

   

Ο Κροάτης υπουργός Άμυνας Νταβόρ Μποζίνοβιτς ανέφερε ότι οι ομόλογοί του εξέφρασαν ανησυχία για την κατάσταση στο Κόσοβο και ότι λόγω της κατάστασης είναι πιθανόν να καθυστερήσουν τα σχέδια μείωσης των στρατευμάτων της KFOR.

   

«Είναι σαφές ότι λύση στην κατάσταση θα υπάρξει μόνο μέσω μιας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Ελπίζουμε όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές να βρουν την πολιτική βούληση, ώστε να ξεπεραστεί η τωρινή κατάσταση», είπε.

   

Η κατάσταση ασφάλειας στο Κόσοβο είναι εύθραυστη και ακόμη δεν έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για μείωση του αριθμού των στρατιωτών της KFOR, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Άμυνας, Τσάμπα Χέντε.