Η Μ.Ανατολή φλέγεται – Εκρηκτική η κατάσταση στη Λιβύη

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Λιβύη, όπου στη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα Τρίπολη αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και υποστηρικτών του Προέδρου, Μουαμάρ Καντάφι. Υπό τον έλεγχο των διαδηλωτών είναι η Βεγγάζη.
Η εκτίμηση που κάνει η Οργάνωση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα την Νέα Υόρκη, για τον απολογισμό, των τετραήμερων συγκρούσεων ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές, στη Λιβύη, είναι ότι η εκατόμβη των θυμάτων ανέρχεται τουλάχιστον στους 233 νεκρούς, 60 εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους χθες.
Φυλές της Λιβύης απειλούν να διακόψουν, άμεσα, τις εξαγωγές πετρελαίου προς τη Δύση, αν ο Καντάφι δεν σταματήσει την καταστολή των διαδηλωτών.

Μετά το αιματοκύλισμα ο γιος του ηγέτη της Λιβύης, Μουάμαρ Καντάφι, Σαίφ υποσχέθηκε με δηλώσεις του τα ξημερώματα στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι ότι το καθεστώς του πατέρα του θα προχωρήσει άμεσα σε ένα πρόγραμμα αλλαγών.
Ο Σαίφ, που προσπάθησε και στο παρελθόν, αλλά ανεπιτυχώς να εφαρμόσει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων, στις δηλώσεις του κυρίως κατήγγειλε εκείνους που κατά τη γνώμη του βρίσκονται πίσω από όλη αυτή τη βία. Όπως είπε οι διαδηλωτές, που κυρίως ήταν συγκεντρωμένοι στα ανατολικά της χώρας, απείλησαν να βυθίσουν τη Λιβύη στον εμφύλιο πόλεμο με σκοπό να διασπάσουν τη χώρα σε μικρότερα κομμάτια.
Ο Σαίφ αναγνώρισε, πράγμα που γίνεται για πρώτη φορά από Λίβυο αξιωματούχο, ότι η αστυνομία και ο στρατός, έκαναν πολλούς λανθασμένους χειρισμούς με τους διαδηλωτές. Τόνισε όμως ότι οι αναφορές που κάνουν λόγο για περισσότερους από 200 νεκρούς είναι υπερβολικές.
Για το ρόλο του στρατού τόνισε ότι είναι κομβικός για την αντιμετώπιση της συνωμοσίας και διαβεβαίωσε ότι ο στρατός θα διαφυλάξει την ασφάλεια της χώρας με κάθε θυσία. Ορκίστηκε δε ότι είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν εναντίον των υπονομευτών της ενότητας, μέχρι τον τελευταίο που θα παραμείνει ζωντανός.
Υποστήριξε ότι ο στρατός παραμένει πιστός στο πλευρό του Μουάμαρ Καντάφι και ετοιμάζεται για τη μάχη της Τρίπολης, στην οποία ηγέτης θα είναι ο ίδιος ο πρόεδρος Καντάφι. Δήλωσε δε ότι δεκάδες χιλιάδες Λίβυοι από όλη την επικράτεια, σπεύδουν στην πρωτεύουσα για να υπερασπιστούν τον Καντάφι και τη χώρα.
Προανήγγειλε τη σύγκλιση σήμερα του Μεγάλου Λαϊκού Κογκρέσου, που αποτελεί σώμα ανάλογο με τη Βουλή, προκειμένου να συζητήσει μία «ξεκάθαρη» ατζέντα μεταρρυθμίσεων στη χώρα, ενώ έκανε λόγο και για τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση που θα αυξάνουν τους μισθούς.

Την ίδια στιγμή, ήρεμη είναι μέχρι στιγμής η κατάσταση στο Μπαχρέιν.

Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον και ο Σαουδάραβας ομόλογός της, πρίγκιπας Σαούντ αλ-Φαιζάλ συμφώνησαν, στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας, να υποστηρίξουν το διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση του Μπαχρέϊν και στην αντιπολίτευση, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, επισημαίνει ότι η κ.Κλίντον υπογράμμισε στον συνομιλητή της την απόλυτη αναγκαιότητα, να δείξουν αυτοσυγκράτηση οι δυνάμεις ασφαλείας του Μπαχρέϊν.
Στο μεταξύ, ο πρίγκιπας του Μπαχρέιν, διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας και τα τεθωρακισμένα οχήματα να αποσυρθούν από την πλατεία του Διαμαντιού στην πρωτεύουσα Μανάμα, όπου έχουν στρατοπεδεύσει οι διαδηλωτές και προσφέρθηκε να ξεκινήσει εθνικό διάλογο μετά από ημέρες συγκρούσεων που στοίχισαν τη ζωή σε 6 άτομα.
Στην Αίγυπτο, σε μία απρόσμενη κίνηση, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία , η προσωρινή κυβέρνηση της χώρας προσέφερε χαρτοφυλάκιο σε στέλεχος της αντιπολίτευσης.

Ο Μουνίρ Αμπντέλ Νουρ, μέλος του κόμματος των Φιλελευθέρων, αποδέχθηκε την πρόταση της προσωρινής κυβέρνησης και ανέλαβε το υπουργείο Τουρισμού, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ. Ταυτόχρονα απήυθυνε έκκληση στον επόμενο Πρόεδρο της Αιγύπτου, να προχωρήσει στην αλλαγή του συντάγματος, γιατί το σημερινό είναι παρωχημένο.
Η κυβέρνηση της Τυνησίας ζήτησε να πληροφορηθεί από τη Σαουδική Αραβία αν ο πρώην πρόεδρος Μπεν Αλι είναι νεκρός.
Ο 74χρονος Μπεν Αλι κατέφυγε στη Σαουδική Αραβία στις 14 Ιανουαρίου μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που τερμάτισαν την 23χρονη διακυβέρνησή του. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε έντονη φημολογία ότι ο εξόριστος πρώην πρόεδρος είναι σοβαρά άρρωστος, ίσως και νεκρός.
Στην Υεμένη χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το πανεπιστήμιο της Σαναά, στο κέντρο της πρωτεύουσας, ζητώντας την πτώση του καθεστώτος Σάλεχ. Υπέκυψαν, στο μεταξύ, στα τραύματα τους δύο άνθρωποι, που είχαν χτυπηθεί από αδέσποτε σφαίρες στη διάρκεια διαδηλώσεων των Σαββατοκύριακο, ανεβάζοντας σε επτά τους νεκρούς των τελευταίων ημερών.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, απηύθυνε έκκληση «για μη προσφυγή στη βία και για τον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών» στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, μετά το κύμα των λαϊκών εξεγέρσεων.
Σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, μετά τα τελευταία γεγονότα στη Λιβύη και το τηλεοπτικό μήνυμα του υιού του Καντάφι, Σαίφ, ο Πρόεδρος Ομπάμα ενημερώνεται διαρκώς για κάθε νέα εξέλιξη στη Λιβύη, εξετάζοντας όλες τις κατάλληλες ενέργειες. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναλύονται προσεκτικά όσα δήλωσε ο γιος του Καντάφι, ώστε να μετρηθούν, ρεαλιστικά, οι προοπτικές μιας πραγματικής αλλαγής.
Στο πλαίσιο αυτό και ενώ οι ΗΠΑ, αναμένουν διευκρινήσεις για τις προθέσεις των Λίβυων αξιωματούχων, συνεχίζουν να επιμένουν στην αποφυγή χρήσης βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτών.
Η στάση της ΕΕ προς τον αραβικό κόσμο ήταν το θέμα της συζήτησης που είχαν χθες βράδυ οι 27 ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τα γεγονότα και ενημέρωσε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για την πρωτοβουλία της να συγκαλέσει τις προσεχείς μέρες διεθνή διάσκεψη υψηλού επιπέδου, που θα εξετάσει σφαιρικά το θέμα των εκτεταμένων λαϊκών εξεγέρσεων στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Απηύθυνε παράλληλα έκκληση για αυτοσυγκράτηση, για τερματισμό της βίας και έναρξη του διαλόγου.
Η ΕΕ επιθυμεί να στηρίξει τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά ανησυχεί για τα προβλήματα, που μπορεί να προκύψουν από τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο με το κύμα μεταναστών σε χώρες της ΕΕ και την άνοδο των ισλαμιστικών κινημάτων.
Εκμεταλλευόμενος αυτές τις ανησυχίες, ο Καντάφι έχει προειδοποιήσει πολλές φορές ότι η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει μαζική μετανάστευση από την Αφρική, αν σταματήσει να συνεργάζεται με το καθεστώς του.
Στην Ιταλία αναπτύχθηκε, ήδη η αποστολή «Ερμής» της δύναμης της Frontex, που επιστρατεύθηκε για να ενισχύσει την προσπάθεια της χώρας στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης.

SigmaLive