Η Ουάσιγκτον (ξανά)ανησυχεί για τα πυρηνικά του Ιράν.

Η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η Τεχεράνη ελέγχει πλέον ολόκληρο τον κύκλο παραγωγής πυρηνικού καυσίμου είναι «ανησυχητική», δήλωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, μία ημέρα πριν την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το πυρινικό πρόγραμμα του Ιράν στη Γενεύη. 

    Νωρίτερα σήμερα ο ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Αλί Ακμπάρ Σαλεχί είχε ανακοινώσει ότι το Ιράν παρήγαγε την πρώτη ποσότητα συμπυκνωμένου ουρανίου (yellowcake), που χρησιμεύει στην παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου, από μεταλλεύματα που εξώρυξε από ορυχείο του στα νότια της χώρας.

   

«Αυτή η ανακοίνωση δεν αποτελεί έκπληξη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μάικ Χάμερ, υπενθυμίζοντας ότι «το Ιράν προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια να αναπτύξει το δικό του πρόγραμμα, με δεδομένο ότι η εισαγωγή συμπυκνωμένου ουρανίου του έχει απαγορευθεί από τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». 

   

Ομως, προσθέτει η ανακοίνωση, «αυτό θέτει λίγο περισσότερο υπό αμφισβήτηση τις προθέσεις του Ιράν και προκαλεί νέες έγνοιες τη στιγμή που το Ιράν θα έπρεπε να απαντήσει στις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας».

    Επειτα από μία διακοπή που διήρκησε περισσότερο από χρόνο, ξεκινούν αύριο στη Γενεύη οι συνομιλίες μεταξυ του Ιράν και της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) για το πυρηνικό του πρόγραμμα.