Η Ουάσιγκτον θεωρεί το Μουμπάρακ ήδη παρελθόν.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε σήμερα μιλώντας σε διάφορα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ότι επιθυμεί να δει να γίνεται με τάξη η μεταβίβαση εξουσίας στην Αίγυπτο. 

   

«Επιθυμούμε να δούμε να γίνεται με τάξη η μεταβίβαση της εξουσίας. Ζητάμε επίμονα από την κυβέρνηση Μουμπάρακ, που είναι ακόμα στην εξουσία (…) να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διευκολύνει αυτού του είδους τη μεταβίβαση», δήλωσε η Κλίντον στο CBS. 

   

«Επίσης δεν θέλουμε να δούμε μία αλλαγή εξουσίας που δεν θα οδηγήσει στη δημοκρατία, αλλά στην καταπίεση και στο τέλος των προσδοκιών του αιγυπτιακού λαού», πρόσθεσε. 

   

Νωρίτερα η Κλίντον μιλώντας στο ABC είχε δηλώσει ότι δεν θεωρεί επαρκείς τις πολιτικές αλλαγές που ανακοίνωσε χθες ο Μουμπάρακ. «Δεν είναι καν η αρχή αυτού που πρέπει να γίνει, μίας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε συγκεκριμένα μέτρα με στόχο τις οικονομικές και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που έχουμε ζητήσει και στις οποίες ο ίδιος ο πρόεδρος Μουμπάρακ αναφέρθηκε στο λόγο του» την Παρασκευή, επεσήμανε η αμερικανίδα υπουργός. 

   

Εξάλλου στη διάρκεια συνέντευξή της στην τηλεοπτική εκπομπή «Meet the press» του NBC η Κλίντον υπογράμμισε ότι: «Το μήνυμα της Αμερικής παραμένει το ίδιο. Θέλουμε να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και αναμένουμε ότι αυτό θα είναι το αποτέλεσμα όσων συμβαίνουν τώρα». 

    Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ομπάμα δεν έχει κάνει σε αυτό το στάδιο «καμία συζήτηση» για μία πιθανή αναστολή της αμερικανικής βοήθειας προς την Αίγυπτο, διαβεβαίωσε η Κλίντον. 

  

  «Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία συζήτηση σχετικά με την αναστολή παροχής της βοήθεας», δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός στο ABC. «Πάντα εξετάζουμε και αναθεωρούμε τη βοήθειά μας», υπογράμμισε.