Η Ουάσινγκτον απελευθερώνει μυστικά κρατούμενους από στρατιωτική φυλακή.

Οι ΗΠΑ απελευθερώνουν μυστικά κρατούμενους από στρατιωτική φυλακή στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με ένοπλες οργανώσεις, αναφέρει στη σημερινή της έκδοση η Washington Post.

Το πρόγραμμα «στρατηγικής απελευθέρωσης» επέτρεψε σε Αμερικανούς αξιωματούχους τα τελευταία αρκετά χρόνια να χρησιμοποιούν τους κρατούμενους ως μέσο διαπραγμάτευσης προκειμένου να μειωθεί η βία σε ταραχώδεις επαρχίες, αναφέρει η εφημερίδα, η οποία επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους που διατήρησαν την ανωνυμία τους.

Οι κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν είναι συχνά πρώην μαχητές που δεν θα απελευθερώνονταν σύμφωνα με το νομικό σύστημα που ισχύει για τους στρατιωτικούς κρατούμενους στο Αφγανιστάν. Πρέπει να δεσμευτούν ότι θα αποκηρύξουν τη βία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι αξιωματούχοι δεν ανέφεραν αν εκείνοι που απελευθερώθηκαν στη συνέχεια ανέλαβαν ένοπλη δράση κατά των αμερικανικών και των αφγανικών στρατευμάτων.

Η εφημερίδα έγραψε ότι οι κινήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων, κάτι που είναι κομβικής σημασίας για την στρατηγική αποχώρησης από το Αφγανιστάν της κυβέρνησης Ομπάμα.

Οι προσπάθειες αυτές έχουν αποφέρει μικρή, αν όχι καμία, πρόοδο τα τελευταία χρόνια.

Εν μέρει, εμποδίστηκαν από την άρνηση των ΗΠΑ να απελευθερώσουν πέντε κρατούμενους στις φυλακές του Γκουαντάναμο, μια κίνηση την οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ηγέτες των μαχητών έχουν δηλώσει ότι θεωρούν προϋπόθεση για τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Σε αντίθεση με το Γκουαντάναμο, η απελευθέρωση κρατουμένων από το κέντρο κράτησης της Παρουάν δεν απαιτεί την έγκριση από το Κογκρέσσο και μπορεί να γίνει μυστικά, έγραψε η Post.

Ο στόχος του προγράμματος είναι να αντιμετωπίσει τη βία σε περιοχές όπου το ΝΑΤΟ αδυνατεί να παράσχει ασφάλεια. Οι αποφυλακίσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχουν στόχο να επιτύχουν τακτικά οφέλη.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν πόσοι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν με βάση το πρόγραμμα αυτό, παρότι είπαν ότι τέτοιες υποθέσεις είναι σχετικώς σπάνιες. Το πρόγραμμα υφίσταται επί αρκετά χρόνια.

«Οι Αφγανοί έχουν έρθει σε εμάς με πληροφορίες που μπορεί να ενισχύσουν την διαδικασία συμφιλίωσης. Πολλές φορές κάνουμε κάτι επ΄αυτού«, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη τον Αμερικανό πρεσβευτή Ράιαν Σ. Κρόκερ.