Η Σαουδική Αραβία αποκαθιστά διπλωματικές σχέσεις με τη Λιβύη

Η Σαουδική Αραβία και η Λιβύη συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους σε επίπεδο πρεσβευτών, μετά από επτά χρόνια, όπως μετέδωσε το κρατικό σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η συμφωνία αυτή γίνεται αρκετούς μήνες μετά την πτώση του καθεστώτος του εκλιπόντα ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος τα τελευταία χρόνια δεν είχε καλές σχέσεις με τους Σαουδάραβες μονάρχες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Σαούντ αλ Φαϊζάλ συναντήθηκε σήμερα με έναν εκπρόσωπο του Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ, επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, που κυβερνά προσωρινά τη Λιβύη.

Σύμφωνα με το σαουδαραβικό πρακτορείο ο Σαούντ αλ Φαϊζάλ ανακοίνωσε την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων με τη Λιβύη και την αποστολή ενός σαουδάραβα πρεσβευτή στην Τρίπολη.

Στα τέλη του 2004 η Σαουδική Αραβία είχε απελάσει τον Λίβυο απεσταλμένο στο Ριάντ και είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Τρίπολη έπειτα από αναφορές σχετικά με ένα φερόμενο σχέδιο των Λίβυων να δολοφονήσουν τον πρίγκιπα Αμπντάλα, ο οποίος είναι πλέον βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας.