«Η Σερβία θα αναγνωρίσει το Κόσσοβο»,λέει ο Θάτσι

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι δήλωσε σήμερα ότι στο διάλογο Βελιγραδίου- Πρίστινας που διεξάγεται στις Βρυξέλλες θα συμφωνηθεί η εκπροσώπηση του Κοσόβου σε περιφερειακές συναντήσεις με υποσημείωση, στην οποία θα γίνεται αναφορά στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, συνεπώς, όπως υποστήριξε, η Σερβία θα αναγνωρίσει στην πραγματικότητα την ανεξαρτησία του Κόσοβου.

Όσον αφορά το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην αναφορά του οποίου εμμένει το Βελιγράδι, ο κ. Θάτσι τόνισε ότι έγγραφο αυτό «ήταν και παραμένει νεκρό».

«Με νέα συμφωνία, που θα επιτευχθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, η Σερβία θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Αποδέχεται τη διακήρυξη για την ανεξαρτησία και το ψήφισμα 1244 ήταν και παραμένει νεκρό» είπε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Πρίστινας «Εξπρές».

Ο κ. Θάτσι, μετά την πρόσφατη συνάντησή του στην Πρίστινα με τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς, δήλωσε ότι οι αρχές του Κοσόβου συμφωνούν να εκπροσωπείται το Κόσοβο στις περιφερειακές πρωτοβουλίες και στα φόρουμ με υποσημείωση, η οποία θα περιλαμβάνει τη διακήρυξη για την ανεξαρτησία, τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ) για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, αλλά και το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείς του ΟΗΕ για το Κόσοβο.

Κατά του συγκεκριμένου τρόπου εκπροσώπησης του Κοσόβου σε περιφερειακές συναντήσεις και κυρίως κατά της επίκλησης του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τάχθηκαν όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα στη Βουλή του Κοσόβου. Το αντιπολιτευόμενο Κίνημα «Αυτοδιάθεση» ανήγγειλε μαζικές διαμαρτυρίες, αν επιτευχθεί τέτοια συμφωνία στις Βρυξέλλες.