«Η Συρία σε δρόμο χωρίς επιστροφή»,λέει ο Α.Γκιουλ

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε σήμερα από το Λονδίνο ότι η Συρία, όπου το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ συνεχίζει την αιματηρή καταστολή των διαδηλωτών, έχει «φθάσει σε ένα σημείο δίχως επιστροφή».

   

«Ασκήσαμε τεράστιες πιέσεις δημόσια και πίσω από κλειστές πόρτες για να πείσουμε τη συριακή ηγεσία να ηγηθεί της δημοκρατικής μετάβασης», είπε ο Γκιουλ σε ομιλία του στο Ουίλτον Παρκ, ένα βρετανικό ινστιτούτο.

   

«Παρ’ όλ’ αυτά, το καθεστώς του Μπάαθ συνεχίζει να χρησιμοποιεί καταστολή και βία εναντίον του ίδιου του λαού του. Η βία γεννά βία. Τώρα, δυστυχώς, η Συρία έχει φθάσει σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή».

   

Η τύχη της Συρίας είναι σημαντική για ολόκληρη την περιφέρεια, καθώς η χώρα αυτή κάθεται πάνω σε σεισμογενείς θρησκευτικές διαχωριστικές γραμμές, πρόσθεσε ο Γκιουλ μιλώντας στη βρετανική «δεξαμενή σκέψης». «Εάν ο δημοκρατικός αγώνας αυτός καθοριστεί από θρησκευτικές και εθνοτικές διαχωριστικές γραμμές, θα συρθεί ολόκληρη η περιοχή σε χάος και αιματοχυσία», προειδοποίησε.

   

«Όχι μόνο για τη Ρωσία αλλά και για ολόκληρη την περιοχή έχουμε την ευθύνη να προασπίσουμε την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ενότητα όλων των χωρών, με κάθε κόστος», είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

   

Στο μεταξύ έγινε γνωστό από ακτιβιστές της αντιπολίτευσης ότι ο συνολικός απολογισμός των επεισοδίων της χθεσινής ημέρας στη Συρία ανήλθε σε τουλάχιστον 33 νεκρούς, έξι εκ των οποίων ήταν παιδιά. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, «11 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Χομς, 6 στη Ντεράα, 6 στην Ιντλίμπ, 3 στην Ντέιρ αλ Ζορ και 2 στη Χάμα». Το επίσημο συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA έκανε λόγο για 9 νεκρούς στρατιωτικούς, αστυνομικούς και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας.

   

Επίσης σήμερα μια μη-κυβερνητική οργάνωση, το Κέντρο για Δικαστικές Μελέτες και Έρευνες, ανακοίνωσε δια στόματος του προέδρου της, Ανουάρ αλ Μπούνι, ότι θα προσφύγει στην δικαιοσύνη εναντίον του υπουργού Εσωτερικών της Συρίας για παραβίαση του νόμου που ορίζει το χρόνο που μπορεί να διαρκεί η κράτηση συλληφθέντων χωρίς απαγγελία κατηγορίας.