Η έκρηξη μπορεί να προκάλεσε ζημιά στο κέλυφος του αντιδραστήρα,λέει η ΙΑΕΑ.

Η έκρηξη που σημειώθηκε χθες Δευτέρα (τοπική ώρα) στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα μπορεί να προκάλεσε βλάβη στο κύριο κέλυφος της μονάδας ενός αντιδραστήρα του σταθμού, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

   

Η ΙΑΕΑ προσέθεσε ότι η έκρηξη στον αντιδραστήρα αριθμός 2 του σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι «μπορεί να επηρέασε την ακεραιότητα του κύριου κελύφους του».

   

Η ΙΑΕΑ σημείωσε παράλληλα ότι το κύριο κέλυφος των αντιδραστήρων 1 και 3 φαίνεται ανέπαφο παρά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν εκεί. 

   

Η διεθνής υπηρεσία υπογράμμισε επίσης ότι η κατάσταση των αντιδραστήρων στους πυρηνικούς σταθμούς Φουκουσίμα Νταΐνι, Οναγκάουα και Τοκάι είναι ασφαλής και σταθερή.

   

Την ίδια στιγμή η εταιρεία που διαχειρίζεται το σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι ανακοίνωσε σήμερα ότι μπορεί να ρίξει νερό με ελικόπτερο για την ψύξη της δεξαμενής εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου του αντιδραστήρα αριθμός 4 του σταθμού εντός δύο ή τριών ημερών.

   

Η Tokyo Electric Power Co (Tepco) μπορεί να ρίξει το νερό με ελικόπτερο στο κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα αριθμός 4 του πυρηνικού αυτού σταθμού, διευκρίνισε αξιωματούχος της εταιρείας σε συνέντευξη Τύπου.

   

Από την έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα προκλήθηκαν δύο οπές στο τείχος του εξωτερικού περιβλήματος του αντιδραστήρα, εκθέτοντας στην ατμόσφαιρα τη δεξαμενή εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου.

   

Η Tepco είχε ανακοινώσει επίσης λίγο νωρίτερα σήμερα ότι μπορεί να επιβάλει ένα εκ περιτροπής μπλακ-άουτ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και ότι αναμένει πως οι ανάγκες σε ηλεκτροδότηση θα ξεπεράσουν τις δυνατότητες παροχής που έχει αύριο Τετάρτη.

   

Η Tepco είχε διευκρινίσει ότι αναμένει οι ανάγκες σε ενέργεια για το Τόκιο και τις εννέα νομαρχίες που εξυπηρετεί η εταιρεία θα ανέλθουν σε 38 εκατομμύρια κιλοβάτ αύριο έναντι των 33 εκατομμυρίων κιλοβάτ που μπορεί να προμηθεύσει η ίδια. 

   

Την ίδια στιγμή το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι τα πλοία που φτάνουν για βοήθεια στην Ιαπωνία θα λάβουν θέσεις στη δυτική ακτή του νησιού Χονσού αντί να κατευθυνθούν προς την ανατολική ακτή όπως προγραμματιζόταν λόγω των «κινδύνων ακτινοβολίας και ναυσιπλοΐας». 

   

Οι κίνδυνοι για την αποστολή βοήθειας φάνηκαν από τον αυξανόμενο αριθμό των μελών των αμερικανικών δυνάμεων που εκτίθενται σε ακτινοβολία χαμηλού επιπέδου. 

   

Ωστόσο, σημείωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, τα επίπεδα έκθεσης αυτών που επιστρέφουν έπειτα από αποστολές βρίσκονται σαφώς εντός των ορίων για την ασφάλειά τους και τόνισε ότι οι επιχειρήσεις για τη βοήθεια της συμμάχου Ιαπωνίας θα συνεχιστούν.